Друштво

НАЈЛЕПШЕ ПРИЗНАЊЕ СТИГЛО ЗА СРБИЈУ Нови Сад се нашао на престижној листи Би-Би-Сија, ево о чему је реч

Бројне градове и места широм Европе посети огроман број туриста због чега се неретко дешава да се житељи буне. Међутим, постоје места која су богата културом, а у којима нема гужве, како пише Би-Би-Си, на њиховом списку се нашла и Србија.

Широм света постоје градови који вапе за туристима и пешачке стазе на којима нећете видети ниједну душу цео дан. Иако често чујемо о деструктивним силама туризма у главним културним дестинацијама, за мање развијене земље, новац који туризам доноси помаже у изградњи преко потребне инфраструктуре и простора заједнице.

У тексту Би-Би-Сија наводе се дестинације које туризам користе као средство за изградњу снажнијих економија и дочекују путнике раширених руку. Међу њима се налази и наша земља.

Гренланд

Гренланд се спрема да дочека све већи број туриста захваљујући новом међународном аеродрому у главном граду Нуку. Планирано је да се отвори и још једна међународна трака за слетање у Илулисату 2025. године. То представља прекретницу у гренландском туризму: до данас, његове међународне писте нису биле довољно дугачке да издрже велике летове, уместо тога су путнике усмеравали кроз Кангерлусуак, бившу америчку војну базу, и превозили их мањим авионом до даљих дестинација.

Гренланд је фокусиран на два главна облика туризма, први је авантуристички туризам, који укључује све од пењања по стенама у источном Гренланду до посматрања китова и камповања на леденом покривачу Гренланда. Други је туризам током целе године, који укључује нагласак на туризму тамног неба – посебно посматрање звезда и северног светла.

Натерати туристе да доживе Гренланд лети било је много лакше него зими; али да би се омогућило локалним људима да имају посао током целе године, туристи морају да долазе и ван сезоне. Привлачење људи на места где сунце једва да сија на врхунцу зиме – и где температуре могу да падну до – 50 степени,  може изгледати као изазов.

Мароко

Мароко је још једна дестинација која жели да прими више међународних посетилаца јер наставља да развија своју туристичку инфраструктуру и гради нове хотеле уочи Светског првенства 2030. године, чији ће бити домаћин заједно са Шпанијом и Португалом. Ова северноафричка земља види турнир као златну прилику да подстакне туризам и има за циљ да удвостручи доласке туриста до 2030. године, на невероватних 26 милиона посетилаца годишње.

Барбара Подбијал је саветник специјалиста за Мароко у туристичкој агенцији и посећује земљу више од 20 година. Она је из прве руке видела разлику коју је туризам направио у земљи.

Foto: Pexels

– Туризам је имао позитиван утицај у Маракешу. То можете да видите у чистоћи улица, веома је безбедно, а људи вас не терају да сада купујете ствари као што је то раније било. А има и много јефтиних летова – казала је.

Повећање летова у Маракеш је свакако део плана када је у питању развој туристичке индустрије Марока, тако да је мало вероватно да ће град ускоро бити тиши. Од ових локација, Барбара препоручује Фез, културну престоницу Марока, која има највећу медину на свету и која није превише посећена.

Србија

Стратегија туризма Србије се променила, како наводи ББЦ. У прошлости је фокус био на искуству у Београду, међутим, са спознајом да туризам може помоћи у диверсификацији руралног живота и побољшању локалне економије, планински туризам, сеоски туризам и бањска и велнес понуда постали су важан део туризма.

– У Србији људи виде реч ‘туриста’ као позитивну ствар. То је неоткривено место за многе људе – шаљемо више људи у Албанију и Босну – али има заиста импресивних места – рекао је Џорџ Колвин-Сли, саветник специјалиста за Србију у једној компанији.

Планине Србије привлаче скијаше зими и планинаре лети; екотуризам се развија у брдима заједно са посматрањем птица; а природни извори у подножју напајају одмаралишта и велнес хотеле. И док туристи уживају у овим искуствима препуном природе, локална предузећа добијају подстицај, а послови постају сигурнији. Чини се да функционише: међународни туризам је порастао за 20 одсто у 2023.

Колвин-Сли препоручује посету Новом Саду, другом граду у земљи.

– У овом региону постоји хабзбуршко наслеђе, тако да ћете наћи зграде од чоколадних кутија као у Прагу и Будимпешти, али тамо једва да има туриста. Храна је такође под утицајем Аустрије – штрудле и гулаш – и има неколико сјајних знаменитости, укључујући и Петроварадинску тврђаву, прозвану „Дунавски Гибралтар“ – казао је.

Грузија

Грузија, која се на Црном мору граничи са Турском, Русијом и Азербејџаном, има велике планове да подстакне све, од посетилаца са инвалидитетом и самосталних путника до туриста на крстарењу, са огромном луком у Батумију, другом граду у земљи. Његов нови десетогодишњи план развоја обухвата све, од развоја међународних сигнализација како би туристи могли самостално да се крећу земљом, до побољшања приступачности, јавног превоза и лука за крстарење док се отвара.

Грузија, која се на Црном мору граничи са Турском, Русијом и Азербејџаном, има велике планове да подстакне све, од посетилаца са инвалидитетом и самосталних путника до туриста на крстарењу, са огромном луком у Батумију, другом граду у земљи. Његов нови десетогодишњи план развоја обухвата све, од развоја међународних сигнализација како би туристи могли самостално да се крећу земљом, до побољшања приступачности, јавног превоза и лука за крстарење док се отвара.

Као туристичка земља у развоју, неке од ствари које бисте у западној Европи могли узети здраво за готово – као што је обимна мрежа асфалтираних путева – још увек нису ту. Међутим, постоји нада да ће приходи од туризма помоћи у покретању оваквих инфраструктурних иницијатива.

novosadska.tv/biznis.kurir.rs/Bizportal

Foto: Pexels/Ilustracija

Related posts

Крај сезоне купања на отвореним базенима СЦ ,,Сајмиште”

Новосадска ТВ

Састанак министра Вучевића са председником Египта ел Сисијем

Новосадска ТВ

Вучевић председавао седницом Савета за координацију активности и раст БДП-а

Новосадска ТВ