Друштво

(ВИДЕО) РУСКИЊА РЕШИЛА ДА УПОЗНА СРБИЈУ КРОЗ ОБИЛАЗАК ГРОБЉА На ТикТоку посебан видео посветила само томе: Изненадиле су ме породичне гробнице

Рускиња Аљона, која већ неко време живи у Србији, испричала је на Тик Току три ствари које су је изненадиле када су српска гробља у питању.

Наиме, она на Тик Току има налог „аљона.странкиња“ где често објављује снимке у којима прича о сличностима и различитостима српске и руске културе. Овог пута је испричала своје утиске о српским гробљима за која каже да доста говоре о култури једног народа.

– Прва ствар која ме је изненадила су велике породичне гробнице. Чини ми се да у Русији тако нешто нисам видела, али мислим да је веома важно то да су сви твоји рођаци на једном месту, да можеш да их посетиш. У Русији понекад мораш да идеш на потпуно различита места да би се бринуо о гробовима – каже ова симпатична Рускиња.

Друга ствар која ју је изненадила код нас је што се на надгробне плоче стављају слике, а понекад и опис умрле особе, његова професија и слично.

– Видела сам гробнице још из 18. века. И то је као неко породично стабло. Можеш чак да видиш како су изгледали твоји преци. То је веома важно – сматра она.

Оно што ју је такође изненадило било је то што је на неким надгробним плочама уписано име особе, иако је још жива.

@aljona.strankinjaBila sam na srpskom groblju i evo stvari koje su me iznenadile! Šta mislite, da li sam ih ispravno objasnila za sebe? Текст видео на русском: Сербское кладбище! 3 вещи, которые меня удивили! 1. Большие семейные могилы. Очень много человек в одном месте. Мне кажется, в России я такого не видела. Я думаю, это очень важно, что все твои родственники в одном месте и ты можешь их посетить. В России иногда надо ехать в абсолютно разные места, чтобы ухаживать за могилами 2. Фотографии и короткое описание человека (например, его профессия при жизни). Я видела могилы ещё 18 века. Вау! То есть это как родословное древо. Ты можешь даже видеть как выглядели твои родственники! Это очень важно! В России такого практически нет. 3. Место для живого человека. То есть есть дата рождения, черта и пустое место. Если я правильно понимаю, то человек ещё жив, но позаботился о месте на кладбище! Мне кажется, это очень осознанный подход к вопросу смерти. Это заставило и меня задумать об этом. Скажите, правильно я поняла это? Да, удивительно узнавать страну и через такие вещи. Это меня удивило, потому что в России этого нет. Я очень ценю этот опыт, потому что он расширяет мои представления о мире.

♬ оригинальный звук – aljona.strankinja

– Постоје датум рођења, црта и празно место. Ако сам добро схватила, то значи да је особа још увек жива, али је припремила место на гробљу. Мислим да је ово веома свестан приступ питању смрти, који је и мене навео да мало размислим о томе – каже ова Рускиња на српском и додаје да је „невероватно упознати земљу на овај начин“:

– Веома ценим то искуство јер ово проширује мој поглед на свет – каже она.

kurir.rs

Related posts

(ВИДЕО) ОТКРИЋЕ СА ТИКТОКА Како конобари брзо решавају проблематичне госте

Ivona

Распоред сахрана и испраћаја за понедељак 16. септембар

Новосадска ТВ

Распоред сахрана и испраћаја за среду 18. септембар

Новосадска ТВ