ДруштвоЗдравље

Тренутно у Србији циркулише доста стомачних вируса, НАЈВИШЕ ПОГАЂАЈУ ДЕЦУ

Педијатар Саша Милићевић изјавио је данас да тренутно у Србији циркулише доста стомачних вируса, а највише су то ротавирус, аденовирус и норовирус, чија је главна карактеристика да су јако преносиви.

“ Ти вируси су некада имали своју сезону, па смо отприлике знали, као и за многе друге болести, кад се јављају, као на пример и варичела, али сад се та сезона потпуно изгубила и током читаве године ми заправо имамо те стомачне вирусе“, рекао је он за Танјуг.

Милићевић је навео да стомачни вируси највише погађају децу јер је имунитет деце специфичан и њихов имунолошки систем се још развија.

Он истиче и да деца много лакше преносе тај вирус јер, на пример, додирују уста, играчке у вртићима и на тај начин доносе вирус кући и тако долази до малих породичних епидемија.

Милићевић указује да је у борби са вирусима најважнија превентива, али да је то тешко остварити.

Додаје да кад бисмо сви јако често прали руке, можда бисмо и могли мало да успоримо вирусе, али да је то доста тешко.

Он је нагласио да је лечење стомачних вируса једноставно и да је најважније да се особа рехидрира.

„Ако се неко разболи, најважније је да узима доста течности. Пробиотици су добри и важно је мировање. Антибиотици ту не помажу, не треба их давати, нити помажу, нити имају превентивно дејство. Људи, рецимо, иду на море па се плаше да тамо не добију неки вирус, па за сваки случај узимају антибиотик. То може да буде медвеђа услуга, не делују антибиотици на то“, рекао је Милићевић.

Нагласио је да је дехидрација посебно опасна код мале деце или беба, поготово кад су велике врућине.

„Ако је још ту дијареја, пролив или повраћање, то може да буде опасно, поготово за бебе које врло лако могу онда да заврше на инфузији“, указао је Милићевић.

Како је навео, стомачни вируси најчешће прођу сами по себи, за три до пет дана, некада и до седам.

„Ако особа има велику малаксалост, ако има јако изражено повраћање, па то повраћање онда спречава да уносимо течност, а још има и неко хронично обољење, онда треба да се јаве лекару и да примају инфузију“, рекао је Милићевић.

 

Фото: Pixabay

Related posts

Почиње исплата редовне и привремене новчане накнаде

Новосадска ТВ

Братислав Гашић у посети повређеним полицајцима – НАПАДИ НА ВАС СУ НЕДОПУСТИВИ

Новосадска ТВ

Данас је Дан српског јединства, Добро изабран 15. септембар, кажу историчари

Новосадска ТВ