Друштво

ЉУБЉЕЊЕ ПСА МОЖЕ ДА ВАМ ДОНЕСЕ ЕШЕРИХИЈУ, ЛИШАЈ, САЛМОНЕЛУ Овим МЕТОДАМА спречите ширење потенцијално опасне болести

Пси могу обогатити наше животе на много начина. Они могу ублажити анксиозност, смањити усамљеност, учинити нас физички активнијим и потенцијално чак смањити ризик од кардиоваскуларних болести, продужавајући нам животе, показују нека истраживања. Али…

Али, да. Они такође могу да нас разболе.

-Клице од паса могу изазвати разне болести, од мањих кожних инфекција до озбиљних болести- рекао је др Кејси Бартон Бехравеш, ветеринар из Центра за контролу и превенцију болести, а преноси Њујорк тајмс.

Многи људи се заразе након што случајно прогутају (да, добро сте прочитали) псећи измет, али инфекције се могу пренети и путем уједа паса, огреботина, па чак и лизања по лицу.

Добра вест је да љубитељи паса могу да предузму једноставне кораке да у великој мери смање ризик да им се разболи њихови крзнени најбољи пријатељи.

Пси могу пренети бактерије као што су салмонела, Ешерихија коли и црве, који могу изазвати  проблеме са стомаком као што су дијареја и бол у стомаку, као и гљивице које могу довести до инфекција као што је лишај, који може изазвати свраб, осип у облику прстена.

Foto: Pexels

Путем угриза, пси такође могу пренети клице које изазивају озбиљне болести, као што су беснило, вирус који напада нервни систем, и бактерију која може изазвати озбиљне болести, укључујући сепсу. Обе болести могу бити фаталне, али на срећу, прилично су ретке.

Неки људи имају већу вероватноћу да се разболе од паса него други, укључујући труднице, имунокомпромитовани, старији од 65 или млађи од пет година, истичу стручњаци.

Штенци млађи од шест месеци су највећи кривци за ширење клица које изазивају болести,  делом зато што њихов имуни систем није у потпуности развијен.

Како се заштитити

Ако сте власник пса, можете смањити ризик од болести тако што ћете се уверити да је потпуно вакцинисан и да добија редовну негу од стране ветеринара.

Ветеринари такође могу да препишу лекове који смањују шансу да ваш пас има паразите, као и крпеље и буве, што се све може пренети са паса на људе и изазвати болести. Експерти саветују да увек посетите  ветеринара одмах ако ваш пас има дијареју.

Стручњаци упозоравају да псе не треба хранити сировим месом, јер оно може бити контаминирано бактеријама које се потом могу проширити на људе.

Оперите руке након мажења или неге вашег пса, избегавајте да их љубите било где и не пуштајте их да вас лижу по лицу или на било којој огреботини или отвореним ранама. Неки људи претпостављају да су уста њиховог пса чиста, али нису.

novosadska.tv

Foto: Pixabay

Related posts

ОЛИ ЈЕ НАЈСМЕШНИЈА СТВАР КОЈУ ЋЕТЕ ДАНАС ВИДЕТИ Није само веран пас, већ и талентовани вртлар

Ivona

БИЗАРНО- Да ли су ПСИ нова ДЕЦА: У Јужној Кореји продато више колица за псе него за БЕБЕ

Ivona