Србија

Српски народ на северу КиМ под све већим притиском – Најоштрија осуда најновије провокације приштинских институција

Вршилац дужности директора ЈП Пошта Србије Зоран Анђелковић, изјавио је да је данашњим упадом тзв. косовске полиције у девет пословница Поште Србије у четири општине на северу Косова и Метохије настављен систематски терор над српским већинским становништвом у тим општинама.

Анђелковић је навео да је тзв. косовска полиција упала у пословнице Поште Србије Лешак, Зубин Поток, Лепосавић, Сочаница, Бањска, Звечан, Косовска Митровица 1, Косовска Митровица 2 и Косовска Митровица 3 и да су привели директора радне јединице на КиМ Ивана Милојевића и његове сараднике, са налогом да се сви поново сутра јаве на додатно саслушање.

В.д. директора ЈП „Пошта Србије“ је навео да је разговарао са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и директором Радне јединице Косово и Метохија Иваном Милојевићем и истакао да ће „Пошта Србије“, уколико се затворе њене пословнице, предузети све неопходне кораке и наћи начине да и даље буде на услузи и помогне нашем становништву на КиМ и побрине се за социјални статус 256 запослених и њихових породица.

Анђелковић је нагласио да овај чин представља најбруталније насиље, кршење међународног и основних људских права, угрожавање безбедности запослених и корисника и апеловао на све међународне институције да одлучно стану на пут новом безумљу, саопштило је Јавно предузеће „Пошта Србије“.

„Режим Аљбина Куртија већ дуже време спроводи терор над српским народом на Косову и Метохији као свеобухватни план различитих метода притисака, претњи и уцена, са циљем да се застраше Срби, на Косовском поморављу јуче, данас у све четири општине на Северу Косова и Метохије упадом са дугим цевима, уз подршку земаља Квинте“, навео је Анђелковић.

Указао је да је реч о новом незапамћеном терору над српским народом, појединцима и привредним субјектима који су од интереса за живот српског народа на КиМ, уз раније укидање динара и платног промета, претходне нападе на Банку Поштанска штедионица и сада на Пошту Србије, на српски народ и све оно што представља окосницу иоле нормалног живота за Србе на КиМ.

„Ово је последња у низу једностраних акција које руше споразуме постигнуте у оквиру дијалога и спречавају процес нормализације односа. Они не само да не желе да формирају Заједницу српских општина и помогну да српски народ нормално живи, већ поништавају све договоре насиљем и дугим цевима“, истакао је Анђелковић.

Како је навео, циљ је очигледно прорачунат, усмерен ка изазивању поновног ратног сукоба и, такође, у директној је супротности са Акционим планом договореним у дијалогу још 2015. године, који предвиђа да ће се питање поштанских услуга решавати у каснијој фази дијалога.

Анђелковић наглашава да сви ови акти имају за циљ даљи притисак, протеривање и етничко чишћење Срба са њихових вековних огњишта.

„‘Пошта Србије’ као јавна институција од значаја за грађане и на Косову и Метохији, услуге пружа у складу са свим важећим прописима и остаће посвећена пружању квалитетних услуга, упркос овим нападима. Овај догађај изазива велику забринутост међу српским народом и захтева хитну пажњу и деловање међународне заједнице у циљу заштите и очувања мира у региону“, рекао је Анђелковић.