Политика

Вучић: Србија и Северна Македонија развијаће најближе односе и међусобно се подржавати

Председник Александар Вучић дочекао је данас у манастиру Прохор Пчињски председницу Северне Македоније Гордану Сиљановску Давкову, која борави у радној посети Србији. Након састанка изјавио је да је уверен да ће две земље развијати најближе могуће односе, као и да ће те односе градити пажљиво, уз међусобно поштовање

Сиљановску Давкову су заједно са Вучићем дочекали министар културе Никола Селаковић као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

У делегацији коју предводи македонска председница налази се и потпредседница Собрања Весна Бендевска, потпредседник Владе и министар за односе са заједницама Иван Стоилковић, као и амбасадор Македоније у Србији Никола Тупанчески, те митрополит кумановско-осоговски Григориј.

Председник Србије Александар Вучић и председница Северне Македоније Гордана Сиљановска Давкова обишли су данас манастир Светог прохора Пчињског после чега је уследио разговор двоје званичника.

„Наша економска трговинска размена је била на 1,75 милијарди (евра), уверен сам да већ у наредне две године можемо да идемо преко две милијарде евра размене и још много тога заједнички да урадимо, до тога да се међусобно подржавамо, не само кроз иницијативу Отворени Балкани, већ свуда и у свим међународним форумима, организацијама, институцијама“, рекао је Вучић у заједничком обраћању са председницом Северне Македоније, а после обиласка манастира Свети Прохор Пчињски.

Он је додао да је председници Северне Македоније честитао изборну победу и навео да ће је замолити да до краја године дође у прву званичну посету Београду.

Вучић је рекао да је са делегацијом Северне Македоније разговарано и о изградњи деоница пруге до Солуна које иду кроз две земље, чији завршетак би био, како је оценио, користан за обе стране.

„Разговарали смо и о свим другим политичким питањима, од европског пута, проблема са којима се суочавамо, до тога што је заједничка мука и заједнички интерес наших народа и наших земаља“, навео је председник.

Он је свима у Србији честитато данашњи празник Светог Илију, док је македонском народу честитао Илинден, њихов национални празник, уз жељу да га још дуго прослављају.

Сиљановска Давкова захвалила је на помоћи коју је Србија пружила у гашењу пожара у Северној Македонији, а Вучић је истакао да је „значај регионалне сарадње управо у томе што једни другима можемо најбоље и најбрже да помогнемо“.

Он је навео да је са Сиљановском Давковом разговарао и о месту Србије и Северне Македоније на агенди проширења Европске уније и међусобној подршци на путу ка Европској унији.

Вучић је и прошле године у манастиру Прохор Пчињски присуствовао обележавању Илиндана са тадашњим председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Северна Македонија данас обележава Илиндан – Дан Републике, а ове године се навршава 121 година од Илинданског устанка и 80 година од одржавања Првог заседања АСНОМ-а (Антифашистичког собрања народног ослобођена Македоније).

Манастир Прохор Пчињски налази се на 30 километара јужно од Врања, а 2021. године обележено је 950 година његовог постојања и седам векова од упокојења краља Милутина, који га је у 14. веку обновио.

 

Фото: Танјуг, Владимир Шпорчић

Related posts

Вучић стигао на самит у Тирани, дочекали га Зеленски и Рама

Новосадска ТВ

Беговић: ЕКСПО ће променити не само Београд и Сурчин, већ и цео регион

Новосадска ТВ

Фестивал Егзит најавио Toma Morela, Black Eyed Peas и Exploited

Новосадска ТВ