Србија

Договорена свеобухватна обнова комплекса манастира Манасија

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и министар културе Никола Селаковић данас су са игуманом манастира Манасија протосинђелом Павлом договорили почетак свеобухватне обнове манастирског комплекса у наредне три године.
Селаковић је објаснио да је ресорно министарство у претходном периоду, када је реч о обнови, конзервацији и рестаурацији наших средњовековних споменика културе, највише улагало у Манасију, али да то није довољно јер би овом динамиком обнова била завршена за 40-ак година.
Постигли смо апсолутну сагласност о томе да управо манастир Манасија и читав комплекс око њега треба да буде тежиште нашег будућег деловања у наредне три и по године, како бисмо 2027. дочекали са добрим делом завршеном обновом манастира, нагласио је министар.
Он је прецизирао да су неки од разлога завршетка обнове до 2027. године престижна међународна изложба Експо, као прилика да се посетиоцима прикаже овај споменик српске културе и духовности, али и чињеница да се 2027. године навршава тачно 600 година од упокојења Светог деспота Стефана Лазаревића, који је много учинио за наш народ, државу и културу.
Према његовим речима, план Министарства културе јесте да овај споменик културе, који се налази на тентативној листи Унеска од 2010. године, стекне све неопходне предуслове за подношење досијеа Унеску за стављање под заштиту.
Селаковић је додао да ће бити обновљена деспотова трепезарија, која је највећа манастирска трпезарија из 15. века у читавом овом делу Европе, и потом деспотова резиденција.
Министар културе обишао је са председником Владе Милошем Вучевићем и министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немањом Старовићем манастир и присуствовао литургији и државној церемонији обележавања Дана деспота Стефана Лазаревића.

 

Фото: Танјуг Небојша Раус