Друштво

Вујовић:Литијум је шанса коју Србија не треба да пропусти уз очување животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да су литијум и пројекат „Јадар“ шанса коју Србија не треба да пропусти, уз очување свих еколошких стандарда и животне средине.

Он је за Танјуг истакла да је Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима, који је прошле недеље потписан у присуству представника Србије Александра Вучића и немачког канцелара Олафа Шолца, изузетно важан за Србију јер говори о томе да је Србија адекватан партнет ЕУ и да може једну стратешки важну тему да подигне на виши ниво.

„Молим грађане да не полазимо од претпоставки и да не комуницирамо без чињеница. Чекамо да се преда званична студија о процени утицаја на животну средину, и колико сам информисана, предаће се три студије за сваки део посебно. Оног тренутка када се званично преда, тада крећу и рокови. Биће потпуно транспарентан процес уз поштовање свих закона у Србији и уз поштовање свих стандарда који важе у Европи“, поручила је министарка.

Вујовићева каже да ће се Министарство и Влада Србије трудити да у потпуности усклади законе са законима ЕУ, као и све стандарде како би животна средина била у потпуности очувана и како би негативан утицај био сведен на минимум, напоменувши да Влада Србије неће дозволити ништа што ће бити на штету здравља и живота грађана и на штету животне средине.

На питање да ли Меморандум о разумевању у вези са минералним сировинама између Србије и ЕУ гарантује да ће бити усклађени закони са европским по питању животне средине, министарка је рекла да је Меморандум за сада први корак да може да се ради на поштовању закона и стандарда, оценивши да Меморандум отвара врата Србији да сви стручњаци светских размера који се баве овом темом могу да се укључе.

„Ми смо и тражили од канцелара Шолца да се укључе и страни стручњаци који ће моћи да дају најбоље сугестије и моделе какви су рађени у свету, да ми будемо један пример тога како може да се ради на просперитету земље уз очување животне средине“, изјавила је Вујовић.

Додала је да је од пројекта „Јадар“, процена студија утицаја на животну средину у надлежности Министарства заштите животне средине.

Како је навела, Министарство је у претходном периоду радило на санацији и декултивацији јаловишта Зајача, поручивши да је императив био да се то јаловиште заврши, затвори и озелени по светским и европским стандардима.

„Чистили смо историјски отпад из фабрике вискоза, дакле нико није марио за то и за загађење које је произилазило из тог историјског отпада. Сада Лозница и цео тај округ ће гравитирати регионалном центру Каленић, трудимо се да управљамо чврстим отпадом по високим стандардима“, истакла је министарка.

Министарство се труди да посветимо пажњу животној средини и екологији у том, али и осталим деловима Србије, рекла је Вујовићева и додала да ће се пооштроватаи закони и да ће се усвајати директиве ЕУ и стандарди који морају да се испуне.

Вујовићева каже да је „фијат гранде панда“нови електрични модел Стелантиста који ће се производити у фабрици Крагујевцу, веома значајна ствар за Србију, српску привреду али и за животну средину јер је прелазак на електрична возила значајан корак у побољшању квалитета ваздуха.

Министарка је истакла да Министарство из године у годину издваја велике субенције за куповину електричних возила, и подсетила грађане да могу да могу да се пријаве сваке године до 31. октобра за субвенције од пет хиљада евра за куповину електричног аутомобила.

Вујовићева каже да се интензивно ради на то да се изграде електро пуњачи широм Србије, и додала да ће се сва министарства заједничким снагама трудити да се изгради неколико хиљада пуњача широм земље како би електрична возила сви могли да користе.

„Данас потписујем уговоре са јединицама локалних смоуправа, то је један од конкурса који сваке године спроводимо. То су додатна средстав за инфраструктуру у заштићеним подручјима, како би олакшали свим будућим посетиоцима приступ тим локацијама“, објаснила је она.

Министарка каже да Министарство има одличну сарадњу са свим општина, истакавши да да данас у Србији у скоро свакој општини постоји барем један еколошки пројекат.

 

Фото: МИНИСТАРСТВО ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ/ ЈОВАНА РОШУЛ