Хроника

Цигарете у коферима

Царински службеници су претходних дана, у сарадњи са полицијом, у два одвојена случаја запленили преко 2.000 паклица цигарета и готово 2 килограма дувана у личним коферима или онима који су послати као пошиљка примаоцима у иностранству.

Последњи такав случај забележен је 21. јула 2024. године на излазу граничног прелаза Хоргош, када је на ред за редовну контролу пристигао аутобус са путницима који су се из Бугарске упутили ка Француској.

Током детаљне контроле пртљага, у пртљажнику аутобуса је откривен и један кофер за који нико од путника није потврдио власништво, али је возач аутобуса објаснио да је реч о пошиљци коју је преузео на превоз до крајње дестинације.

Чим су отворили кофер, царински службеници су констатовали да у њему нема ничег другог сем цигарета разних робних марки: “Marlboro“, “Camel“, “Karelia“, “Rothmans“ и “Parliament“.

Цео садржај кофера, у који је стало укупно 923 паклице кријумчарених цигарета, задржан је до окончања прекршајног поступка.

Са непоштовањем прописаних лимита за пренос акцизне робе у пртљагу, цариници су се сусрели и 13. јула на граничном прелазу Аеродром Никола Тесла, када су у сарадњи са полицијом, открили 1320 паклица цигарета и 1,8 килогама дувана које је једна путница запаковала у кофер.

Случај је откривен када се једна путница по преузимању пртљага упутила ка зеленом контролном пролазу намењеном путницима који немају ништа да пријаве.

Све цигарете су привремено задржане до окончања поступка пред надлежним судом.

Према важећим прописима Републике Србије, дуван и дувански производи могу бити део личног пртљага путника, али је њихова количина ограничена на 50 цигарета, 25 цигарилоса, 10 цигара, 50 грама дувана или на одговарајућу комбинацију наведених акцизних производа.