ДруштвоЗдравље

Батут: Последњих седмица повећан број заражених, али нема тешких клиничких случајева

У европском региону, после периода веома ниске циркулације коронавируса, региструје се повећање његове активности од маја 2024. године, а таква ситуација бележи се и у Србији, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

„Од почетка 2024. године број тестираних лица на SARS-CoV-2 опадао је све до почетка маја, када се број тестираних особа повећава и одржава на око 550 тестираних просечно недељно. У истом периоду број потврђених случајева почиње постепено да расте и износи у просеку од 60 до 90 случајева недељно. Уочава се пораст у последњим недељама, али су апсолутне вредности и даље ниске у поређењу са истим периодом 2023. године“, наводи се у саопштењу Института „Батут“.

Како наглашавају, не региструје се повећање хоспитализација оболелих, нити погоршање клиничких форми ковида-19.

„У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом нема индикација за примену додатних мера превенције и сузбијања респираторних вирусних инфекција, осим стандардних мера заштите које се континуирано примењују у свим здравственим установама“, уверавају из Батута.

Осим тога, додаје се, особе са озбиљним хроничним болестима и стањима ослабљеног имунитета требало би да се посаветују са својим лекаром о евентуалном смањењу ризика од инфекције применом мера личне заштите.

„У Републици Србији особе које имају симптоме акутне респираторне инфекције, тестирају се према индикацијама у складу са проценом лекара. Имајући у виду да је акутелни апсолутни број инфицираних низак, Институт за јавно здравље Србије оцењује да у овом тренутку нема значајног погоршања епидемиолошке ситуације“, наводи Батут.

Додаје се и да Институт са мрежом института и завода за јавно здравље, као и другим здравственим установама наставља да прати епидемиолошку ситуацију, како би правовремено предлоио одговарајуће мере превенције и сузбијања болести.