Политика

Почео Самит о критичним сировинама у Београду, учествују Вучић, Шолц и Шефчович

У Палати Србија је данас почео Самит о критичним сировинама на коме учествује председник Србије Александар Вучић, канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.
Уочи трилатералног састанка и почетка Самита у Београду, Вучић, Шолца и Шефчовић прошетали су испред Палате Србија.

На Самиту ће у проширеном саставу присуствовати и прпредставници Европске банке за обнову и развој, KFW-а, Италијанске развојне банке, Mercedes-Benca и чланови Владе Србије.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у Београду са немачким канцеларом Олафом Шолцом разговарати о питањима од великог значаја за Србију, истичући да ће данашњи дан умногоме „утицати на бројне аспекте будућности“ Србије и дати „снажан замах јачању односа између Србије и Немачке“.
Након Самита Србија и ЕУ потписаће Меморандум о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.
Немачки канцелар допутовао је синоћ у Београд, а на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао га је председник Вучић.
Вучић: Дан који ће дати снажан замах јачању односа Србије и Немачке
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће са немачким канцеларом Олафом Шолцом разговарати о питањима од великог значаја за Србију, истичући да ће данашњи дан умногоме „утицати на бројне аспекте будућности“ Србије и дати „снажан замах јачању односа између Србије и Немачке“.

„Важан радни дан је пред нама, дан који ће умногоме утицати на бројне аспекте будућности наше земље и који ће дати снажан замах јачању односа између Србије и Немачке. Са канцеларом Шолцом разговараћу и о другим питањима од великог значаја за Србију, уверен да оно што радимо данас поставља чврст темељ за будућност, не само наших билатералних односа, већ и јачања сарадње и повезивања у региону“, написао је Вучић на Инстаграму након што је у Палати Србија дочекао Шолца, који је синоћ стигао у Београд.
Вучић се јуче сусрео са немачким канцеларом Шолцом на отварању четвртог Самита Европске политичке заједнице у Лондону.

 

Фото: Танјуг, Раде Прелић