Друштво

Лабовић: Директан лет Београд-Гуанџу је могућност за повећање броја туриста из Кине

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић изјавила је данас да директан лет између Београд и града Гуанџуа у Кини, који ће бити успостављен 30. септембра ове године, додатно даје могућност да се у Србији повећа број туриста из Кине.

Она је за Танјуг рекла да на тај начин српска авио-компанија Ер Србија, поред директног лета Београд-Пекинг, омогућава да резултати кинеских посетиоца у Србији из године у годину иду добро, напоменувши да Европа још увек није успела да врати онај број кинексих туриста који је имала пре пандемије.

На питање како изгледа регионална сарадања у смислу наступа на далеким тржиштима, Лабовићева је рекла да када је тржиште Кине у питању, Србија врло често има заједничке кампање са Црном Гором и Босном и Херцеговином.

„У овиру Отвореног Балкана сарађујемо у промовисању заједничке туристичке понуде, односно туристичке понуде три земље Србије, Северне Македоније и Албаније, у зависности од тржишта се разликују и партнери са којима се представљамо“, навела је она.

Лабовићева је истакла да се Србија позиционирала као лидер у овом делу Европе када су далека тржишта у питању, зато што има изванредне услове нарочито када је кинеско тржиште у питану, с обзиром на то да су укинуте визе 2017. године.

Коментаришући масовне протесте у Шпанији и Грчкој поводом насовног туризма, Лабовићева је рекла да је главни разлог тох протеста то што се некада заборавља на одрживост квалитета живота локалног становништва на туристичким дестинацијама.

Она сматра да је јако важно наћи баланс и начин како локално становништво укључити да осети бенефите туризма који им се дешава у граду у ком живе, а да туризам не утиче негативно на њихов живот.

„То је јако тешко, и не постоји нека сигурна формула, али је јако важно водити рачуна о томе нарочито када говоримо неким дестинацијама у Србији које се развијају и које још увек нису преокупиране туристима. Наставићемо да радимо на томе да се туристи дуже задрже и да више троше“, поручила је она.

Према њеним речима, климатске промене, пандемија и начин живота су утицали да се навике туриста доста промене, истакавши да су туристи престали много унапред да планирају путовање, да се одлучују за више краћих путовања у току године и за периоде када није превелика гужва и врућина.

Лабовићева додаје да туристи такође траже нове дестинације, дестинације које нису довољно откривене, што је, сматра она, на неки начин шанса за Србију.

„Имамо пораст броја ноћена и долазака туриста из Америке и по потршњи су нам 12. међу иностраним туристима. Туристи су постали још више осетљиви на цене и у том контексту врло пажљиво бирају однос цене и квалитета код одабира дестинација на коју ће путовати“, навела је она.

Када је реч о припремама Туристичке агенције Србије за ЕXПО 2027, Лабовићева је рекла да је улога Агенције да кроз све промотивне кампање које реализује, посебну пажњу посвети најави изложбе ЕXПО 2027.

„Она иде у неколико праваца, један је онај где представљамо туристичким привредама других земаља и националним туристичким организацијама да је ЕXПО тај који долази, како бисмо додатно стимулисали земље које се још нису одлучиле за учешће да учествују, а са друге стране и потенцијалним туристима који ће доћи“, објаснила је она.

Лабовићева каже да домаћинство којем Србија може да се похвали, додатно потврђује репутацију Србије као земље туризма и земље која је способна да организује велике догађаје, због чега сматра да се може очекивати пораст других пословних догађаја који ће се организовати у Србији.

Истакла је да подршка државе у смислу инфраструктурних пројеката значајних за туризам, повећава вредност Србије као дестинације и чини је итнересантнијом за туристе.