Друштво

Фонд ПИО: Наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање већа од плана

Добра наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање настављена је и ове године па је у првих шест месеци 2024. од овог, изворног прихода Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) наплаћено 9,57 милијарди динара или 2,41 одсто више него што је предвиђено финансијским планом, саопштио је данас Фонд ПИО.

„Ако постигнуто упоредимо са истим периодом претходне године, у овом полугођу наплаћено је више прихода од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 55 милијарди динара, односно за 15,61 одсто, што је веома добар показатељ“, рекао је директор Фонда ПИО Реља Огњеновић.

Додао је да пензионери могу бити сигурни, што се тиче средстава потребних за исплату пензија, као и за повишицу њихових примања.

Позитивна кретања у наплати доприноса, како оцењују у Фонду ПИО, одраз су стабилне националне економије, константног повећања броја запослених, као и њихових зарада.

Додају да се ефекат таквих кретања за пензионере види кроз повећања пензија два пута годишње, у двоцифреном проценту.

„Изворни приходи Фонда су одраз убрзаног привредног раста, који је у Србији обезбеђен кроз инвестиције и повећање броја запослених у привреди, као и повећање њихових зарада, из којих се обезбеђује наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. На основу података Фонда ПИО о броју пријављених на обавезно осигурање, у периоду од 2013. године, када је ограничено запошљавање у јавном сектору, до данас, број пријава на осигурање у јавном сектору је смањен номинално за 78.000, а у реалном сектору повећан је за готово 500.000 осигураника“, истакао је Огњеновић.

Навео је да мере које држава предузима како би оснажила економију доприносе јачању институција система и подижу квалитет живота свих наших грађана.

Према његовим речима стално се повећава број привредних субјеката, број запослених, а плате се повећавају нарочито у реалном сектору, што се, како је истакао, на крају повољно одражава на пензијски систем.

„Из овако прогресивне базе створени су услови за двоцифрена повећања пензијских принадлежности. Учешће нето пензија у БДП у 2023. години износило је 9,3 одсто, чиме су се стекли законски предуслови да се пензија усклађује по најповољнијој опцији за кориснике, односно према нето заради и редовно законско усклађивање пензија од јануара 2024. године износило је 14,8 одсто“, рекао је он.