Политика

Српска враћа химну „Боже правде“ и грб Немањића

Народна скупштина Републике Српске окончала је први део Десете редовне седнице усвајањем сет закона који ће омогућити да Инвестиционо-развојна банка, може обављати платни промет и примати новчане депозите, а подршку је добио и Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.
Уз химну „Моја Република“ изводиће се и химна „Боже правде“. Уз амблем биће истицан и грб Немањића. У складу је то са чланом 30 усвојене Декларације Свесрпског сабора – химна „Боже правде“ свесрпска је химна, а двоглави орао Немањића национални је свесрпски грб.

Након усвајања историјске декларације, Народна скупштина је направила сједећи корак, враћањем у употребу химне Боже правде и грба Немањића. Допуна закона, за сада у нацрту, која дефинише коришћење и, од Уставног суда БиХ, оспорених симбола, утемељена је у Споразуму о специјалним и паралелним везама са Србијом, који је без вета, усвојила Парламентарна скупштина БиХ.
„Циљ овог закона је да имамо право да ставимо овде грб Републике Српске по којем је формирана. Циљ је да имамо право да користимо химну Боже правде и грб Немањића, те да у свакој канцеларији председника Владе, министра, градоначелника, секретаријата и на свакој визиткарти имате право ставити грб. Од тог циља нећу одустати“, навео је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, пренела је РТРС.

 

Фото: РТРС