Војводина

Два нова бизона у Националном парку Фрушка гора

Стадо бизона у Националном парку Фрушка гора постало је богатије за два нова члана – мужјака по имену Тајфун и женку по имену Татренка који су стигли из Чешке.

Стадо бизона на Фрушкој гори постоји од 2022. године, а пројекат је покренут је пре више од седам година након посете стручњака из Пољске.

Према речима заменика директора Националног парка Фрушка гора Драгана Видовића у суперћелијској олуји прошле године настрадао је мужјак Ђука и због тога је донета одлука да се увезу два нова бизона.

„Ми смо од новембра покренули нову процедуру за увоз мужјака и набавку потребних сагласности од Министарства за заштиту животне средине, Научно-ветеринарског института и све остале потребне папире за царину да би бизони били код нас“, рекао је Видовић за Танјуг.

Иако су бизони Тајфун и Татренка прошли све анализе у Чешкој, у Србији ипак морају да буду у карантину 40 дана.

„Овде се такође они адаптирају, поготово на нове климатске услове и врше се сад анализе након наше исхране и њиховог боравка овде, након чега ће бити пуштени са старе четири женке у ограђени простор од 120 хектара“, казао је Видовић.

Видовић је додао и да довођење бизона из Чешке подстиче биодиверзитет регије, али и наглашава критичну важност очувања угрожених врста.

 

Фото: Национални парк Фрушка гора