Друштво

Осмаци данас полагали тест из српског језика, Министарство просвете објавило решења

Министарство просвете објавило је данас решења за тест из српског, односно матерњег језика, недуго пошто што је завршни испит окончан у 11 сати.

Сви мали матуранти који су полагали завршни испит из српског, односно матерњег језика моћи ће да виде „кључ“, односно решења, и тиме процене колико су успеха имали на тесту.

Решења су доступна на следећем сајту: https://prosveta.gov.rs/vesti/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-5/

Испит је могло да полаже 67.430 ученика који су завршили осми разред и одраслих који су обавезно образовање завршили по програму за функционално основно образовање одраслих.

Одрасли ће све тестове полагати 18. јуна.

Сутра ће се за све мале матуранте одржати тест из математике, а прекосутра из изборног предмета.

Мали матуранти: Тест из српског није био тежак, очекујемо добар резултат

Матурски испит из српског, односно матерњег језика завршен је тачно у 11 сати, а велики број ученика у београдским основним школама каже да није био тежак, али да је било неких питања која су их, како су навели, збунила.

Ученици Основне школе „Дринка Павловић“ рекли су Танјугу да су задовољни како су урадили испит, да су их завршили и пре званичног краја испита, као и да очекују добар резултат.

Мали матуранти кажу да завршни испит није био тежак колико су можда очекивали, а највећи проблем им је представљао један задатак из књижевности.

Они који су тест из српског, односно матерњег језика урадили лошије, кажу да ће поправити целокупну слику у наредна два теста, из математике и трећег, изборног предмета.

Кажу и да је све време на испиту била тишина и да су могли да се концентришу на тест.

„Задовољна сам како сам урадила. Тест уопште није био тежак, сви задаци су били из основног и средњег нивоа“, каже ученица ОШ „Дринка Павловић“.

Додаје да су само два задатка била тешка, јер су ученици морали да читају дуже текстове и истиче да верује да ће уписати жељену, приватну школу.

Две ученице које су заједно, у добром расположењу напустиле полагање мале матуре, кажу за Танјуг да је сам тест био лакши од мартовске пробе, а да им је „главобољу“ задао 10. задатак где је требало да се открије значење одређене речи.

Још један од ученика каже за Танјуг да је његов утисак да је завршни био лакши од пробног теста.

„Очекујем између 17 и 18 поена, а планирам да упишем Медицинску школу за физиотерапеута“, каже мали матурант, додајући да је спреман и за наредна два теста.

„Математика мање-више, али биологија ми је изборни предмет, па сам за њу спреман“, каже он.

Ученик који је задатке завршио пре самог краја теста, каже за Танјуг да су неки задаци били лакши, а неки мало тежи.

„Мало је био проблем то што је на неки начин историја помешана са српским језиком, па је то деловало мало збуњујуће. Очекујем око 17 бодова и планирам да упишем Четрнаесту гимназију“, каже он.

Задаци из књижевности су за већину били тежи, али има и оних који мисле да је граматика била најтежа.

Ти ђаци, како су рекли, верују да ће боље проћи на следећа два теста.

„Математика и географија ми иду много боље од српског језика и очекујем већи број бодова на тим тестовима“, каже један од ученика.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић посетила је данас, пре почетка испита, ученике ОШ „Драган Лукић“ и поручила им да се опусте и своју психичку енергију усмере на питања, а не на трему.

„Рекла сам им да се понашају као да код куће решавају нешто што је јако важно. Рекла сам им да треба да победи успех, за који ће они добити информацију кад буду прелиминарни резултати 22. јуна“, истакла је министарка.

Завршни испит на крају основног образовања и васпитања почео је данас полагањем теста из српског, односно матерњег језика.

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Ученици осмог разреда основних школа у Србији сутра полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања из математике.

Осмаци данас полажу тест из српског, односно матерњег језика, а сутра, 19. јуна математику и 20. изабрани предмет.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је раније за Танјуг да су све предузели да безбедност пре свега деце, а и самих тестова и тајност буду на нивоу.

„Задаци ће бити као и ових година по тежини – основни, средњи и напредни ниво ће се у оној сразмери у питањима распоредити као што је то било и до сада, тако да ћемо имати прилику да 66.970 ученика осмог разреда приступи испиту“, навела је министарка.

Она је навела да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.

Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита, пише на сајту www.мојасредњаскола.гов.рс

На тест из математике ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку „пиши бриши“), графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.

Са собом треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршеног испита), као и прибор за рад.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

Листа опредељења за упис у средњу школу моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Упис у средње школе и ове године ће моћи да се обави електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула.

 

Фото: Танјуг, Владимир Шпорчић