Политика

Стевандић: Декларацијом уређујемо будућност нашег народа

Председник Народне скупштине Републике Српске (РС) Ненад Стевандић изјавио је данас да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена јуче у оквиру Свесрпског сабора, није никакав демонстративни акт, већ је реч о акту којим се уређује будућност нашег народа и који ће пре или касније бити изложен у музеју.

Стевандић је за Танјуг рекао да су се геополитичке прилике промениле, што нас је довело у позицију да потпишемо документ којим се дефинишемо као један народ.

„И на Косову и Метохији и у Републици Српској и у Црној Гори, будући да Србија као матица, а Република Српска као државотворни ентитет имају формалитет на потписивање таквог документа. Он је потписан између две владе и ићи ће у две скупштине“, навео је Стевандић.

Декларација је, према његовим речима, с правне стране недодирљива јер је заснована на међународним уговорима и резолуцијама Уједињених нација.

Додаје да је поводом њеног усвајања највише честитки пристигло из америчке и немачке дијаспоре и истиче да је први пут за 32 године постојања Републике Српске председник српског парламента позвао своје колеге с друге стране Дрине.

Осврћући се на то што је амерички АП Свесрпски сабор оценио као „националистички скуп, који је подигао обрве државама у региону“, Стевандић је рекао да се они још увек воде стереотипима из деведесетих година прошлог века.

„Они то посматрају и на начин да једина независна земља од Атлантског океана до Црног мора, која не приступа војним блоковима ни НАТО-у јесте Србија и уз њу Босна и Херцеговина, зато што је Република Српска та која не дозавољава улазак БиХ у НАТО“, нагласио је Стевандић.

Говорећи о расписивању конкурса за идејно решење за изградњу меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама, председник Народне скупштине РС је рекао да смо довољно економски снажни да улажемо у духовну обнову.

Осврћући се на резолуцију о Сребреници, Стевандић каже да ми не негирамо злочин који се тамо догодио, али да српском народу нико не може да лепи етикету геноцидности.

„Сматрамо да је то наша мрља, али много је других мрља које су скривене и наша је у тој варијанти доста мања“, каже Стевандић.

У нацрту декларације је наведено да Свесрпски сабор сматра да је Сретење, 15. фебруар, Дан државности Републике Србије и Дан државности Републике Српске који треба уједињено и заједнички прослављати, а Стевандић тим поводом истиче да се Република Српска неће одрећи 9. јануара, Дана Републике Српске.

„Нама је 9. јануар рођендан, а рођендан не мора да буде Дан државности. Државност је нешто што можда припада једном широм спектру. Ми Сретење (15. фебруар) додајемо, тако да не одузимамо 9. јануар“, истакао је председник Народне скупштине Републике Српске.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић