Србија

Железничке компаније из Србије и Српске најавиле интензивнију сарадњу

Представници железничких компанија Србије и Републике Српске истакли су данас, на састанку који је организован у оквиру Првог свесрпског сабора, да ће у наредном периоду бити интензивирана сарадња као и да ће бити реализоване нове заједничке активности у области железничког саобраћаја на обострану добробит.

У саопштењу Инфраструктуре железнице Србије истиче се да је заједничка оцена две компаније да су и досад две железнице имале успешну сарадњу у многим областима пословања, а да ће се она наставити кроз модернизацију и изградњу железничке инфраструктуре, развој железничког туризма, активности на одржавању пруга и функционисање теретног саобраћаја возова.

Састанак су предводили Анита Димоски, помоћница министра за железнице и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Весна Вожни, помоћница министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Министарства саобраћаја и везе Републике Српске.

Димоски је истакла да је модернизација железничке инфраструктуре у Србији од великог значаја и за Републику Српску, а да је станица Зворник место најбољег повезивања двеју железничких мрежа.

Са друге стране, генерална директорка Инфраструктуре железнице Србије Јелена Танасковић најавила је да би у наредном периоду требало потписати међусобни Меморандум о сарадњи, којим ће бити дефинисане све области сарадње железничких компанија из Србије и Републике Српске, а да су сви пројекти модернизације српских пруга и на добробит читаве Републике Српске.

Иван Булајић, генерални директор Србијавоза, предложио је да се у наредном периоду заједнички ради на реконструкцији пруге Мокра Гора – Вишеград, која има изузетан туристички потенцијал, али и значај за читав овај регион.

Да се успешна сарадња одвија и на пољу железничког транспорта енергената истакао је Душан Гарибовић, генерални директор Србија Карга.

Помоћница министра у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Весна Вожни истакла је да наша земља постаје лидер у развоју железничког саобраћаја на овим просторима док је Слађан Јовић, генерални директор Жељезница Републике Српске, изразио посебну захвалност Инфраструктури железница Србије, јер су мерна кола ове железничке компаније обавила сва неопходна мерења на пругама у Републици Српској.

Током данашњег дана биће организован и низ билатералних састанака по одређеним питањима у области железничког саобраћаја Србије и Републике Српске, како би се што пре дошло до нових решења и начина за унапређење међусобних односа у овој области, наводи се у саопштењу.

 

ФОТО: Танјуг,  МЕДИЈА ЦЕНТАР ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ АД