Политика

Дачић: Ово је веома тежак дан, јер желе да нам припишу да смо геноцидан народ

Министар унутршњих послова Ивица Дачић рекао је да је данашњи дан за Србију веома тежак, јер како је истакао, желе да нам припишу да смо геноцидан народ, али да је упркос томе ово једна победа Александра Вучића.

„Као што је председник Вучић рекао, у систему УН се гласа на чудан начин. Они који нису присутни неће да гласају. Са мањином је усвојена Резолуциа. Она би била усвојена и да је било 20 гласова за. Ово је једна победа Александра Вучића. Треба да разумете колико је председник Вучић звао све државе у свету, толико су и други звали. И нису они само звали, они су и претили“, рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Дачић је рекао да смо, како је навео, у старту имали четири ослонца, а то су Кина, Русија, Мађарска и Емирати.

Он је рекао да спонзори резолуције нису успели да приволе цео муслимански свет да гласа за ову резолуцију.

„Ово је веома тежак дан јер желе нашем народу да прикују да смо геноцидан народ. Ово нама даје за право да кажемо да већина чланица није подржала Резолуцију“, рекао је Дачић.

Даћић је навео да је по повељи УН за гласање је потребна двотрећинска већина, а они су тражили просту већину.

Министар је нагласио да су не само у Београду, већ и другим градовима грађани изашли на улице.

Генерална скупштина Уједњинених нација усвојила је данас Резолуцију о Сребреници за коју је гласало само 43 одсто земаља чланица, док је чак 57 одсто било против или уздржано.

Вучић: Свима је јасно какав је стварни резултат гласања за резолуцију о Сребреници

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да се Србија данас пред Генералном скупштином Уједињених нација (ГС УН) борила, да је урадила све што је могла и да је свима јасно какав је стварни резултат гласања.

„Ја сам вечерас завршио овде каријеру. Никада ми ово неће опростити, а ово је био ексер у сандук. Урадио сам све за нашу Србију. Они су урадили све да нас понизе. Ми смо је винули у висине. Ја не могу кажем да смо ми победили, јер су такве процедуре, али свакоме је јасно какав је стварни резултат“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку, после усвајања Резолуције о Сребреници.

Додао је да у УН није дозвољено држање националних застава и да су га на то више пута упозорили, као и чланове породица српских жртава, који су у сали, на почетку седнице, такође држали српску заставу.

„Чак су ме и наши људи овде упозоравали на то. Ја сам рекао, ‘да видим те јунаке који ће доћи да узму свету заставу'“, појаснио је Вучић.

Нагласио је да је Србија пред УН дала све од себе, да се борила и да се није ослањала на помоћ, иако је, како је рекао, долазила са много страна света.

Председник Србије је поручио да Србија већ сутра мора да настави да ради и да се спрема за Експо.

„Ја ћу разговарати са Бошњацима у Србији. Ми имамо једну земљу, нашу Србију, морамо да радимо заједно. Морамо да живимо заједно. Иако ће се многи Срби осећати лоше због одлуке, и иако ће неки Бошњаци да жале због тога што је већина била на другој страни, свеједно ми морамо заједно од сутра и заједнички да се боримо за нашу будућност“, рекао је Вучић.