Забава

Недеља турске кухиње у свету од 21. до 27. маја 

У фокусу 2024. године су егејски укуси

Прихватајући укусе и древне традиције плодне земље, богата гастрономска култура Анадолије биц́е прослављена широм света током Недеље турске кухиње, у периоду од 21. до 27. маја. Годишња недеља турске кухиње одржава се трећу годину заредом.

Укусни, здрави, традиционални и безотпадни (zero waste ) рецепти одрживе турске кухиње биће наглашени различитим активностима, а овогодишњи међународни догађаји ц́е представити јеловнике турске гастрономије у егејском стилу који приказују живописну фузију историје, културе и природе земље.

Егејски укуси 

Егејска обала Турске, фантастичан пејзаж зелене и плаве, привлачи пажњу својим величанственим пространствима, дубоко укорењеном историјом и културом здраве хране. УНЕСКО је 2010. године признао медитеранску исхрану као нематеријалну културну баштину човечанства.

Ови приморски региони су познати по поврћу као што су артичоке, цветови тиквица, локално зачинско биље и богата морска храна. Егејска регија је позната и по вековима старим маслинама и здравим маслиновим уљима, тајни дугог живота, толико, да се баште маслина протежу од Чанакалеа до Мугле, откривајуц́и културно наслеђе региона које се проширује узгојем маслина. У региону се Измир и Милас истичу као две станице „Путева маслиновог дрвета“, које је регистровао Савет Европе.

Проналасци у древном Клазоменаију у Урли, где се налази најстарија радионица маслиновог уља у Анадолији, сведоче о 2.600 година старој историји метода прераде маслина које се и данас користе.

Егејска регија Турске је изванредна дестинација која слави добар живот са укусним производима од маслиновог уља и околним виноградима. Последњих година, ресторани отворени у региону дом су иновативних кувара који стварају кулинарска чуда док производе узгајане у оближњим пољима, са одрживим методама производње, доносе директно на столове.

Егејески мени 

Егејски мени представљен на међународним догађајима у оквиру Недеље турске кухиње састоји се од рецепата који симболизују изобиље региона, где је дуго била наглашена здрава, одржива исхрана у медитеранском стилу.

Егејске маслине и сиреви, тархана супа, пире од фава пасуља, муџвер (фритуле од тиквица), боранија са маслиновим уљем, пуњене паприке са маслиновим уљем, гозлеме и друга пецива са зачинским биљем, тепсија од шкампа, Измирске ћуфте  и инџир ујутмаси (пудинг од сувих смокава), сомата (шербет од горких бадема) и субје (шербет са семенкама диње) су међу опцијама на менију.

Турска кухиња са географским ознакама

Основа одрживог наслеђа Турске, дивне комбинације јединствених регионалних и покрајинских производа и јела, су географски обележена, локална и квалификована храна из 81 покрајине. У том контексту, у оквиру Недеље турске кухиње, на манифестацијама ће бити понуђени и јеловници који укључују турске производе са географским пореклом.

Географски обележени производи из региона и покрајина око Турске илуструју еколошки одрживу традицију укуса кроз природне методе производње и квалитет.

Турска има укупно 2.218 производа регистрованих од стране Турског института за патенте, од којих 1.637 производа има ознаку порекла, 565 производа има географску ознаку, а 16 производа су производи са гарантованим традиционалним специјалитетима.

Земља такође има 21 производ регистрован од стране Европске уније (ЕУ), укључујући:

баклаву Газијантеп, Ајдин кестанеси (кестен из Ајдина) и Ајдин инџири (смоква из Ајдина), Бајрамич бејази (врста нектарине), Малатија кајиси (кајсија из Малатије), Милас зејтињаги (маслиново уље из Милса), Ташкопру саримсаги (бели лук из Ташкопруа), Гиресун томбул финдиги (велики лешник из Гиресуна), Антакија кунефеси (Антакијски кунефе), Суруч нари (нар из Суруча), Чаглајанџерит џевизи (Чаглајанџеритски ораси), Гемлик зејтињаги (маслиново уље из Гемлика) и Едремит Корфези јешил чизик зејтини (Едремит заливска зелена изгребана маслина), Ајаш доматеси (парадајз из Ајаша), Мараш тарханаси (тархана из Мараша), Езине пејнири (сир из Езина), Сафранболу сафрани (шафран из Шафранболуа), Ајдин Мемеџик зејтињаги (девичанско маслиново уље из Ајдина) и Арабан саримсаги (бели лук из Арабана).

Турска кухиња, дивна гастрономска традиција која обухвата висококвалитетне, природне састојке са различитим техникама складиштења и кувања, такође нуди бројне могућности за вегетаријанску и веганску исхрану.

 

Фото: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)