Политика

Српска листа:Режим у Приштини наставља са кршењем основних права,враћа у најтамније дане

Српска листа саопштила је данас да режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, док се чека да представници међународне заједнице коначно конкретно делују, и да „анемична саопштења“ са „позивима обема странама“ замене конкретним мерама и одлукама због кршења права српског народа и Српске православне цркве на Косову и Метохији, наставља са прогоном Срба и кршењем основних људских, верских и грађанских права и враћа нас у „најтамније дане из прошлости“.

Како се наводи, осим што је у понедељак забранио посету патријарху Порфирију, режим у Приштини је данас онемогућио да тим прослављеног српског глумца Ненада Јездића са опремом уђе на Косово и Метохију и изведе представу „Књига о Милутину“ у организацији Културног центра у Косовској Митровици.

„Питамо се докле иде лудило званичне Приштине исто колико нас занима докле ће више ћутати међународни представници и амбасадори Квинте на ово угњетавање нашег народа. Желимо да будемо врло јасни, српски народ ћутање међународних представника на кршења права нашег народа доживљава као вид саучестништва и то је нешто што никакве кампање и промо активности неће променити“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да режим у Приштини није први пут да Србима забрањивао веру, културу, традицију, лечење, образовање, живот, али да историја, као учитељица живота треба да буде наук свима, и да подсети како су се ти режими распадали „због своје злобе и зла које су чинили нашем народу“.

Јездић: Забрана играња представе „Књига о Милутину“ на КиМ је антикултурни чин

Глумац Ненад Јездић оценио је данас као нецивилизацијски, антикултурни и антипозоришни чин да се без образложења екипи представе „Књига о Милутину“ забрани прелазак административне границе са Косовом и Метохијом.

„Најблаже речено тужно! Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно, и то према једном позоришту“, оценио је Јездић у изјави Танјугу.

Након што неће бити планираних гостовања у Косовској Митровици и Лепосавићу представа у продукцији Звездара театра, Јездић је истакао да је „одраз страха и панике“ не дозвољавање „Србима или било коме да присуствује изводјењу свог културног, духовног и славног наследја кроз ‘Књигу о Милутину'“.

„Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма. Радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушај, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику“, поручио је глумац.

Јездић је додао да његов јунак „само поставља људску и моралну дилему, по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора“.

„‘Књига о Милутину’ је нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија у назад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују“, навео је Јездић.