Србија

Пре или касније отвориће се врата Пећке патријаршије за све људе добре воље

Патријарх српски Порфирије поручио је данас на отварању Сабора СПЦ, у Храму Светог Саве на Врачару, да приштинске власти нису дозволиле њему и архијерејијма да се окупе у Пећкој патријаршији и поручио да ће пре или касније врата тог манастира бити отворена за све људе добре воље.

„Браћо архијереји, браћо и сестре, као што смо чули у дивној беседи владике Игњатија да све има своје извориште и свој почетак и да се све враћа светој литургији, да је она почетак и циљ нашег живота, тако и ми архијереји сабрани са свих страна света овде, у заветном храму Светог Саве, светом литургијом смо започели Свети Архијерејски Сабор“, рекао је патријарх Порфирије.

Подсетио је да је литургију требало данас да служе у Пећкој патријаршији.

„Али актуелне власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку патријаршију. Затворили су административну линију и врата Пећке патријаршије за нас. Међутим, ми знамо да као што све бива по промислу Божјем, по вољи Божјој, и то није без неког смисла. Исто тако знамо, нарочито у ове дане, да у Христу нема пораза, да је он својим Васкрсењем показујући љубав према нама људима, према Цркви својој, потврдио и показао да је у њему свака победа и зато смо сигурни да ће се врата Пећке патријаршије пре или касније по промислу Божјем отворити не само за нас него за сваког човека, за све људе добре воље“, нагласио је Порфирије.

Он је нагласио да све што ради један тиче се и другога и да су се архијереји СПЦ сабрали данас у љубави, јединству и међусобном разумевању, како би чинили оно што је најбоље за народ.

Зато су ваше молитве добродошле и неопходне и да се молите да и овај Сабор прође у миру и љубави, поручио је патријарх српски Порфирије.

Присуствује око 50 епископа, а на Сабору је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

На крају литургије архијереји су, као и увек на почетку Сабора, призвали Свети дух и одржали свечану седницу у крипти Храма Светог Саве.

Литургијом и свечаним заседањем владика данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

СПЦ је поводом почетка Сабора саопштила да је на основу члана 59 Устава СПЦ, Синод сазвао Свети Архијерејски Сабор у његово редовно заседање које је требало да свечано почне данас саборном светом литургијом са Призивом Духа светог у храму Светих Апостола у ставропигијалној лаври Пећкој патријаршији.

„Међутим, услед скандалозне одлуке приштинских власти да забране улазак патријарху српском и отачаственим архијерејима на Косово у Метохију света литургија и чин Призива Духа светог служени су јутрос у храму Светог Саве на Врачару“, наведено је у саопштењу.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просветном делатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на КиМ и другим актуелним питањима у Цркви. Све епархијски архијереји ће поднети свој извештај о раду.

Радни део највишег јерархијског, црквено-законодавног и црквено-судског тела СПЦ, под председништвом патријарха српског Порфирија и уз учешће епархијских архијереја, започеће данас у крипти Спомен храма Светог Саве на Врачару.

По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода.

На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недељу дана.

Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.

 

Фото: СПЦ