Политика

Клачар: СНС има веће шансе за добар изборни резултат него у децембру 2023.

Извршни директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Бојан Клачар оценио је данас да су шансе за добар изборни резултат Српске напредне странке у Београду, али и у другим општинама где су резултати, како каже, потенцијално неизвесни, боље него што су биле у децембру 2023. године.

Према његовој оцени, напредњаци се данас налазе у нешто релаксиранијој позицији по питању изборних резултата него уочи децембарских избора, а главни разлог је, како каже, подела која се десила у оквиру листе „Србија против насиља“.

Клачар напомиње да СНС са коалиционим партнерима јесте у бољој позицији да има већину, али је истовремено незахвално прогнозирати да ли ће на крају доћи до те већине у општинама и градовима, јер у појединим местима, како се видело у децембру, постоји и велика уједначеност између владајуће коалиције и опозиције.

На питање како процењује шансе владајуће коалиције, а како опозиције, Клачар каже да прво треба видети како се мери изборни успех и у том смислу је поменуо три начина, а један од њих, који није најважнији, јесте излазност.

„Нижа излазност би била ветар у леђа странкама које заговарају бојкот и на неки начин би утицала да СНС треба да објасни питање свог легитимитета након избора, ако би имали неку драстично ниску излазност, али ја сумњам да ће та излазност бити драстично ниска и самим тим верујем да ће и та питања у вези са легитимитетом власти за СНС бити мање важна“, објаснио је Клачар за Танјуг.

Други критеријум који је важан јесте да ли ће доћи до политичких промена у неким општинама, рекао је Клачар, додајући да ту превасходно мисли на Ниш, Нови Сад и неколико општина у Београду.

„Свакако да би за успех опозиције било важно да се деси политичка промена у некој од тих општина“, сматра Клачар.

Трећи критеријум јесу резултати избора у Београду, односно победник је она групација која ће моћи да има 56 одборника на својој страни.

„Опозициони успех у Београду ће се мерити и по томе да ли опозиционе листе које данас излазе на изборе, а то су на првом месту Крени – промени и листа ‘Бирамо Београд’ имати у збиру више или мање гласова него што су то имали листа ‘Србије против насиља’ и ‘НАДА’ у децембру 2023. године“, рекао је Клачар.

На питање који је главни разлог што неке странке опозиције које бојкотују изборе у Београду, као што су Странка слободе и правде, СРЦЕ, коалиција НАДА, излазе у неким другим градовима и општинама, Клачар каже да је један од разлога тај што би „прескакањем“ избора значило да ће опозиција осам година бити ван локалних скупштина што је за неке странке политички неодрживо.

„То је показатељ да се те странке нису сложиле са одлукама руководства на централном нивоу. Разлог јесте и процена да се у тим срединама у којима излазе заједно на изборе може довести у питање владавина СНС, односно да може да се направи добар изборни резултат“, рекао је Клачар.

Могуће је, како каже, и да су се у тим срединама странке, односно локални одбори лакше договорили да направе велику коалицију у односу на странке на централном нивоу.

Клачар оцењује да изборна кампања није присутна на начин како је наука и како је пракса разумеју, додајући да нема спотова, нема великих јавних скупова, да је веома мало директних сучељавања, као и да је веома мало или нимало изборних програма и изборних платформи.

„Мало је предлога јавних политика са којима су изашле странке, тако да свеукупно у суштини до сада ми говоримо о веома лимитираној кампањи која је заправо последица чињенице да су се ови избори на неки начин наслонили на оне децембарске изборе 2023. године и да су странке свесне апатије и мањка енергије код бирача на неки начин показале бојазан уопште како да комуницирају са њима“, оценио је он.

С друге стране, како каже, били су и превише оптерећени тим организационим и логистичким аспектима у предаји листа, јер се ипак радило о више од 80 јединица локалне самоуправе.

Клачар закључује и да су бирачи већ опредељени, јер су странке перманентно у кампањи од почетка кампање 2022. године.

„У истраживањима када питате људе да ли знају за кога ће гласати, велики број људи је био веома јасан у том погледу. Дакле, бирачи су опредељени, веома је мали број апстинената био у децембру. А ова кампања за локалне изборе је практично настављање на ону из децембра, будући да су важне теме из те кампање продужене и у овом периоду“, оценио је Клачар.

Клачар додаје да му се чини да је атмосфера таква да је за очекивати нешто нижу излазност, али и да је амбијент мирнији и да су поделе мање.