ДруштвоПолитика

Свечани дочек испред Палате Србија за кинеског председника Си Ђинпинга

Председник Александар Вучић приредио је данас за председника Кине Си Ђинпинга свечани дочек испред Палате Србија, уз 10 почасних плотуна из 10 артиљеријских оруђа, интонирање химне и смотру почасне гарде.

Председника НР Кине на црвеном тепиху дочекали су председник Вучић са супругом Тамаром Вучић, као и премијер Милош Вучевић са члановима и потпредседницима владе и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
Кинеског државника током посете Београду, након осам година, прати и супруга Пенг Лијуен и делегација која броји око 400 чланова.
Си Ђинпинг је стигао у Србију јуче из Француске, где је боравио у оквиру прве, након пет година, европске посете, а из Београда ће данас отпутовати у Мађарску.
Након свечаног дочека двојица председника упутиће се ка северној тераси Палате Србија, одакле ће поздравити велики број окупљених грађана, који су од јутрос пристизали на плато, носећи заставе Кине и Србије.
Представници обе земље као и оба народа, како су саопштили, поносни су на „челично пријатељство Србије и Кине“.
Председник Си Ђинпинг и председник Вучић ће се после церемоније обратити медијима. Си Ђинпинг је синоћ допутовао у Београд у пратњи супруге професорке Пенг Лијуан, а на аеродрому „Никола Тесла“ га је дочекао председник Вучић са супругом Тамаром Вучић.
Си поздравио окупљене грађане; Вучић: Нека живи наше челично пријатељство
Председници Србије и Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг поздравили су данас са терасе Палате Србија грађане коју се окупили на платоу, у знак челичног пријатељства две земље и два народа.

Након свечаног дочека, приређеног за председика Си Ђинпинга – 10 почасних плотуна, интонирања химни и смотре почасне гарде, двојица државника упутила су се ка северној тараси Палате испред које их је дочекало више десетина хиљада грађана.
Председника НР Кине и његову супругу Пенг Лијуен на црвеном тепиху дочекали су председник Вучић са супругом Тамаром и чланови Владе Србије на челу са премијером Милошем Вучевићем.
Кинеског државника током посете Београду, након осам година, прати и делегација која има око 400 чланова.

Велики број грађана окупио се испред Палате Србија да поздрави председника Сија
На платоу испред Палате Србије данас се окупио велики број људи како би дочекао и поздравио кинеског председника Си Ђинпинга, који се налази у дводневној посети Београду.
Грађани, носећи заставе Србије и Кине, од јутрос се окупљају око Палате Србија, где се очекује свечани дочек председника Сија уз учешће почасне гарде Војске Србије и интонирање химне две земље.

Вучић: Данас исписујемо историју, историјски значајна посета Сија

Председник Александар Вучић изјавио је данас обраћајући се грађанима са терасе Палате Србије, заједно са председником Кине Си Ђинпингом, да је то велики и челични пријатељ Србије и да данас исписујемо историју и будућност, јер је реч о историјски значајној посети Сија Србији.

„Хвала вам што сте у оволиком броју дошли да поздравите нашег пријатеља великог, челичног пријатеља Србије Си Ђинпинга. Ја сам му рекао да ће као лидер велике силе свуда наићи на поштовање, али да на такво поштовање и љубав нигде неће наићи као у нашој Србији“, рекао је Вучић.
Истакао је да је ово историјски значајна посета Сија.
„Пишемо данас историју, иако то многим не изгледа тако. За само неколико година сви ћемо се сећати овог дана и да смо писали данас будућност“, рекао је Вучић.
Истакао је да ће само уговор о слободној троговини донети нашим пољопривредницима сигурност и да ће кренути извоз говеђег меса, као и од 1. јула потпуно слободан извоз јабука, шљиве, боровнице и многих други производа, ракије и вина на огромно кинеско тржиште.
Вучић је додао да су тарифе за друге земље између 38 и 62 одсто док за нас из Србије неће бити тарифа.
То је велика предност и пуно значи за нашу земљу, додао је Вучић.

Вучић је рекао да, као што Србија има јасне и једноставне ставове по питању територијалног интегритета Кине, тако и они подржавају територијални интегритет Србије без резерве.
„Као што ми кажемо да је Тајван Кина и да то пише у повељи УН, тако и они подржавају наш суверенитет и са нама су у свим најтежим тренуцима. Не заборавите да су били са нама и пре 25 година када је Србија бомбардована и за то платили цену. Изгубили су људе само неколико стотина метара даље одавде“, рекао је Вучић обраћајући се окупљеним грађанима испред Палате Србија.
Он се захвалио кинеском председники Си Ђинпингу јер све што је изграђено у Београду, а само је део могао да види синоћ и јутрос, изградили смо јакој српској привреди и његовој подршци за нашу железару, Бор и другим инвестицијама.
„Само је небо граница, знам какав потенцијал имамо и колико можемо. Хвала Сију, он пет година није долазио у Европу, а сада је дошао у Србију. Нека живи челично пријатељство Србије и Кине“, рекао је он.

Брнабић: Посета Сија замајац за нови талас сарадње

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић истакла је данас да за њу долазак кинеског председника Си Ђинпинга представља част и задовољство, као и да је синоћни дочек био импресиван, а да ће ова посета бити замајац за нови талас сарадње на економском плану.

Велики број грађана окупио се испред Палате Србија да поздрави председника Сија
На платоу испред Палате Србије данас се окупио велики број људи како би дочекао и поздравио кинеског председника Си Ђинпинга, који се налази у дводневној посети Београду.
Грађани, носећи заставе Србије и Кине, од јутрос се окупљају око Палате Србија, где се очекује свечани дочек председника Сија уз учешће почасне гарде Војске Србије и интонирање химне две земље.

Си: Односи Србије и Кине на високом нивоу, челично пријатељство два народа

Председник Кине Си Ђинпинг је изјавио данас у обраћању у Палати Србија да је почаствован и импресиониран величанственим дочеком у Београду, гостопримством и пријатељством српског народа, који потврђују да су односи две земље на високом нивоу и да између два народа постоји челично пријатељство. „Веома сам срећан што сам овде у вашој прелепој и пријатељској земљи. Ви сте ме поздравили на аеродрому председниче Вучићу и остали политички лидери су били такође тамо и сада сам био почаствован тако величанственом церемонијом, импресиониран и дубоко дирнут“, рекао је Си. Он је навео да су на тај начин сведоци томе да српски народ посматра кинески народ као своје челичне и најбоље пријатеље. „Ово је заиста обострано и искрено пријатељство и постоји снажан осећај пријатељства између две земље и то поздрављам“, рекао је Си.

 

Related posts

СНС и СПС почели прикупљање потписа за Београдске изборе у Земуну

Новосадска ТВ

Градоначелник Ђурић отворио манифестацију „Дечија недеља“

Новосадска ТВ

Градоначелник свечано отворио САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

Новосадска ТВ