Друштво

Фонд ПИО и претходну годину завршио са суфицитом

Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање усвојио је Завршни рачун Фонда за прошлу годину у коме се наводи да су од продаје нефинансијске имовине у прошлој години остварени приходи и примања Фонда у износу од 934,26 милијарди динара, а укупни расходи и издаци Фонда за нефинансијску имовину у наведеном периоду износе 932,18 милијарди динара.

Директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић рекао је да је у 2023. настављен тренд суфицита, као и да су све планиране активности Фонда остварене уз расходе у оквирима плана, односно исплата права из пензијског и инвалидског осигурања вршена је редовно, а пензије и накнаде корисника од исплате за јануар и за октобар прошле године укупно су увећане су за 18,3 одсто.

„У новембру прошле године свим корисницима смо исплатили новчану помоћ у висини од 20.000 динара. Уз бољу наплату доприноса све обавезе су успешно реализоване и годину смо завршили са суфицитом. Ово је још један показатељ како стабилне фискалне политике, тако и начина на који се држава опходи према нашим корисницима, с обзиром на то да од прошле године имамо и усклађивање пензија према нето зарадама, што је по кориснике најповољнија опција“, рекао је Огњеновић.

Према његовим речима, приходи од доприноса за ПИО и током претходне године наплаћени су далеко изнад планираног – 31,6 милијарди динара више од планираног, иако је од 1. јануара 2023. смањена стопа доприноса за ПИО на терет послодавца са 25 на 24 одсто.

„Ако бисмо идвојили чисте дотације, као недостајућа средства за исплату пензија, трансфери из буџета у 2023. години би износили 13,5 процената. На основу показатеља о наплаћеним доприносима за период јануар-април 2024. године, имамо разлога за оптимизам, јер су резултати бољи и од планираних за 8,8 милијарди или за 3,5 одсто и од упоредног периода у претходној години за 32,5 милијарди динара, односно за 14,1 одсто“, закључио је Огњеновић.

Додао је да је претходна година дала такве резултате да и ове године поново може да се примени најповољнија формула по пензионере, а то је усклађивање пензија у складу са променом нето зарада.