Војводина

У Врбасу и свим насељима у општини постављено 55 туристичких табли са QR кодовима

У Врбасу и свим насељима у општини постављено је 55 туристичких табли са QR кодовима које садрже све инфромације о највећим културно-историјским знаменитостима на територији општине Врбас. Постављање табли са 600 хиљада динара финансирало је Министарство за равномерни регионални развој. У Врбасу је постављено 38, а 17 табли које ће омогућити дигиталну презентацију културно-историјског наслеђа и туристичких потенцијала, постављено је у Змајеву, Бачком Добром Пољу, Савином Селу, Равном Селу и Куцури.

– Званична историја Врбаса траје више од 630 година. Тих шест векова, преко 55 QR кодова, од којих је 38 постављено у Врбасу, а 17 у насељеним местима, постали су део дигиталне мапе света и део туристичке будућности наше општине и на један клик су доступни туристима и гостима наше општине, али и нашим грађанима. Обележени су сви црквени објекти и споменици, значајне јавне установе попут гимназије и библиотеке у Врбасу, објекти градитељског наслеђа попут ватрогасног торња, вила и стабено-пословних палата, гробна места и родне куће значајних личности из прошлости Врбаса попут Јожефа Пехана, Јожефа Киша, Саве Вукосављева и Јоханеса Вајденхајма, као и природних ресурса попут чесме жуте воде, змајевачких језера и др – каже председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Она истиче да су QR кодови поред развоја туризма важни и за едукацију локалног становништва, пре свега деце и младих.

– Једноставним скенирањем QR кода, сваки наш грађанин, или туриста моћи ће лако и брзо да добије све информације које га интересују, а које су важне за историјско наслеђе. Живимо у дигиталној ери, и свако са собом увек носи паметни телефон. QR кодови омогућиће младима да дођу до свеобухватних података на лак и интересантан начин. Уједно, QR кодови имају и еколошки значај јер смањују потребу за штампаним промотивним материјалима – каже Ројевић.

Ројевић каже да општина Врбас и ове године очекује значајну подршку од Владе Србије и Покрајинске владе.

– Захваљујући одличној сарадњи у претходних 10 година реализовали смо више од шест милијарди динара капиталних инвестиција. Реновирали смо или реновирамо све домове културе у свим насељима у општини. Реконструсали смо пут Врбас – Бачко – Добро Поље – Змајево и друге важне саобраћајнице. Реконтруисали смо школе, вртиће, градили дечија игралишта. Тренутно завршавамо нов Дом културе у Равном Селу, у току су радови на реконсутрукцији Дома културе и градњи и опремању позоришне дворане у Врбасу. Почели смо радове на реконструкцији градског стадиона и радове на реконструкцији амбуланте у Савином Селу, а ускоро треба да почуну радови на реконструкцији Дома културе у Змајеву – каже Ројевић.