Србија

Грујичић: Радови на БСЛ-3 лабораторији на „Торлаку“ напредују, завршетак 2025.

Министарка здравља Даница Грујичић обишла је данас БСЛ-3 лабораторију на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ и рекла да радови напредују одлично као и да је рок за завршетак радова почетак 2025. године.

Министарка је захвалила извођачима радова који су за три недеље, према њеним речима, одрадили невероватан посао и додала је да је рок за завршетак свих радова почетак 2025. године.

„До краја јуна или почетка јула већ ће моћи да се види комплетна зграда, након чега ће почети унутрашњи радови. Ја се надам да ће ово бити леп поклон свим грађанима Србије за следећу Нову годину – једна потпуно нова лабораторија“, рекла је Грујичић.

У међуверемену, према речима министарке, планирано је и реновирање објекта за производњу БЦГ вакцина. Како је додала, БСГ вакцина ће бити прављена по свим међународним правилима добре произвођачке праксе.

„Имамо планове да комплетно опремимо и обновимо цео ‘Торлак’ јер је то стратешки значајно за Србију. ‘Торлак’ је државна институција која сада може да производи неке вакцине, а у перспективи ћемо ићи на то да могу да се произведу све вакцине тако да Србија буде вакцинално суверена држава и независна и од увоза. То не значи да нећемо увозити неке вакцине које немамо и које су квалитетне“, рекла је Грујичић.

Према њеним речима, БСЛ-3 лабораторија је значајна због тога што у њој може да се идентификује било који узрочник болести, а након идентификације могуће је одмах направити вакцину против тог узрочника.

„Добили смо подршку Светске здравствене организације да ће, када дође њихова комисија, они куповати наше вакцине и делити их свуда по свету, што је знак признања квалитету рада једне овакве институције“, поручила је она.

Камен темељац за изградњу новог  дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности (БСЛ-3) у оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, положен је 26. фебруара ове године, а министарка здравља поручила је тада да се полагањем камена темељца учвршћују темељи независности државе у борби против инфективних болести.

Реч је о првој БСЛ-3 лабораторији у Србији чијом изградњом Србија стиче независност у борби против инфективних болести, а уједно и најсавременијој и највећој лабораторији тог типа на Балкану.