Политика

Брнабић: Очекујем убедљиву победу на београдским изборима

Потпредседница Главног одбора СНС Ана Брнабић изјавила је данас, током акције прикупљања потписа подршке листи напредњака и коалиционих партнера за београдске изборе, да очекује победу и додала да ће назив листе коалиције окупљене око СНС бити „Александар Вучић – Београд сутра“.

„Оно што очекујем је да се потврди победа коју смо однели на изборима у децембру 2023. године и да буде још убедљивија, да поред те математичке већине имамо потпуни легитимитет тако да се онда брзо формира и градска власт, градска скупштина и да наставимо да радимо“, истакла је Брнабић у просторијама Општинског одбора Савски венац.

Како каже, Београд је дуже време под привременом управом и у стању привременог финансирања, што није добро ни за Београђане, ни за сам град, ни за читаву Србију.

Учесницима изборног процеса пожелела је фер кампању, по могућности без нечег негативног.

„Ми излазимо са јасним програмом, визијом, великим бројем пројеката. Најпре метро, онда и Експо који треба да организујемо 2027. године у Београду, да окупимо читав свет у Београду, али да Београд буде практично само врата за читаву Србију. Да 2027. године Србију представимо читавом свету као једну победничку, успешну државу. Ту су и пројекти као што је Прокоп, нова аутобуска станица, линијски парк, Ложионица као нови културни и креативни центар Београда и многи други пројекти“, рекла је она.

Брнабић је навела да ће у коалицији са СНС бити и СПС, Јединствена Србија, Савез Војвођанских Мађара, Српска странка Заветници, Српска радикална странка, СДПС-а Расима Љајића, ПУПС, Покрет социјалиста Александра Вулина, СНП Ненада Поповића, Зелени Србије Ивана Карића, Удружење грађана Породични аларм, Андрија Младеновић са његовом самосталном странком и други.

Брнабић:Наставићу да инсиситирам на дијалогу, то дугујемо грађанима

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је данас да ће наставити да инсистира и позива на дијалог власти и опозиције и истакла да је то нешто што се дугује свим грађанима.

„Не Београђанима, читавом нашем народу, свим грађанима Републике Србије. Свима онима који живе у Србији. Да покажемо једну другачију страну политике. А то је да се не слажете, али морате и можете да разговарате“, истакла је Брнабић на ТВ Прва.

Она је навела да је једна ствар око које власт и опозиција имају апсолутну сагласност, примена препорука ОДИХР-а о изборним условима.

„Хајде заједно да радимо на томе“, позвала је Брнабић.

Она је рекла и да ће следеће недеље поново позвати опозициу на дијалог о изменама закона како би се примениле препоруке ОДИХР-а о изборним условима.

Брнабић је консензус између власти и опозиције око препорука ОДИХР-а описала као потпуно слагање власти и опозиције после више година и додала да је то слагање веома важно.

Најавила је да ће ОДИХР у уторак, 9. априла завршити са анализом за коју је она замоила као председница владе у техничком мандату.

Реч је о компаративној анализи, односно како изгледају бирачки спискови у смислу транспарентности у земљама које су најтранспарентније могуће, како би се њихова искуства применила у нашој пракси.

„Наставићу да инсиситирам на дијалогу и позивам их, не желим да власт сама примењује препоруке ОДИХР-а, већ да и они учествују у том процесу“, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је као председница Скупштине у складу са Уставом и Законом Републике Србије расписала београдске изборе и то зато што их је опозиција тражила.

„Оно што је невероватно је да ако они буду бојкотовали изборе, они ће бојкотовати изборе које су они тражили, јер ми те изборе нисмо требали да имамо“, навела је Брнабић.

Коментаришући дијалог са опозицијом о изборним условима, истакла је да је била изненађења захтевом опозиције да локални и београдски избори буду одржани истог дана, и навела да опозиција никада тај захтев пре тог састанка није помињала као једини и кључни услов.

Рекла је да су све остале захтеве истакли као кључне услове – примена ОДИХР препорука, односно побољшање изборних услова са чиме власт, како је рекла, нема никакав проблем, већ је то радила у континуитету.

„Одмах смо били спремни да заједно радимо на томе, са великим задовољством. Ту нисмо имали никакав проблем“, нагласила је Брнабић.

Навела је пример Радомира Лазовића који је 15. марта рекао да је ревизија бирачког списка кључни услов, на шта је власт пристала, после чега је опозиција тражила формирање комисије за рад на ревизији бирачког списка и контролу над списком.

Она је навела да су рекли да то може да се договори у наредних 48 сати.

Трећа ствар коју су, како додаје, помињали као кључан услов – био је утицај власти на медије.

„Ја сам тада рекла да ми не можемо да утичемо на уређивачку политику медија, али оно што можемо као парламентарци је да позовемо јавни сервис и све остале медије. Н1, Нова С, на њих се реферише извештај ОДИХР-а да су необјективни, да су пристрасни, да нису чак дозволили Српској напредној странци да закупи термине за политички маркетинг, да позовемо и њих и то је предложила посланичка група СНС“, истакла је Брнабић.

Додала је да опозиција мисли да је јавни сервис наклоњенији Српској напредној странци и власти, док власт мисли да јавни сервис изразито наклоњенији опозицији.

Навела је да парламент има такву моћ да заједнички разговор може да донесе неке резултате, али да више нису проблем ни изборни услови, није проблем ни бирачки списак, ни медији, већ да је за опозицију проблем и да се читава расправа свела на датум.

Подсетила је на све што је опозиција тражла и рекла да мисли да грађане то више апсолутно не занима.

„Они су то толико закомпликовали и грађанима је доста и тога, и избора. Грађани желе да живе нормално, да имају стабилно окружење у којем ће радити и моћи нешто да приуште за своју породицу, у којем ће расти плате, пензије, у којем ће се видети да се гради што више путева, да Србија иде напред“, рекла је и додала да је изузетна вест да смо на корак од инвестиционог рејтинга, што се никада није десило.

Додала је да власт заиста жели да покуша да нађе консензус и да покаже грађанима да је заиста озбиљна и одговорна, да може да нађе договор и да, уместо псовки, пиштања, вриштања, увреда, гађања wц папиром, као представници грађана у парламенту покажу да је култура дијалога најважнија.

Додала је да све остало треба да дође као резултат тог дијалога, уз потпуно разумевнаје да се власт и опозиција не слажу у већини ствари, али да могу да разговарају и да се договоре нешто.

„Ја мислим да то сви грађани очекују од нас и зато се трудим из петних жила да покажем грађанима да ми то можемо, и то је била имоја молба у понедељак на првом састанку“, нагласила је.

Подсетила је и да су се мењали захтеви опозиције како у погледу спајања избора, тако и у погледу самог дана, те да су се смењивали захтеви да избори буду одржани у исто време, у октобру, па у јуну, па поново у октобру.