ДруштвоПолитика

Расправа о избору Ане Брнабић у Скупштини Србије

Председник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић изјавио је данас да ће Странка правде и помирења учествовати у новом руководству сазива Скупштине Србије са намером да има прилику да учествује и доприноси и утиче на промене.

На седници Скупштине Србије, Зукорлић је рекао да је 30.000 грађана Србије дало поверење листи Уједињени за Правду и да носе одговорност према њима.

„Ја позивам народне посланике и све оне који слушају да се некада издигнемо из дневно-политичких борби и да учинимо кораке који ће допринети правди на нашем простору. А та правда да буде темељ за помирење међу народима Западног Балкана“, рекао је Зукорлић.

Он је додао да живимо у веома турбулентном свету у коме се догађају многи злочини, посебно у Украјини и Палестини, и да је зато велика одговорност на новом руководству парламента.

„Ми не можемо одлучити данас да ли ћемо живети у праведном свету, али можемо градити праведну Србију у којој ће се чути глас мањине и у којој ће свако имати могућност да допринесе општем добру“, поручио је Зукорлић.

Шеф посланичке групе Александар Вучић Србија не сме да стане Миленко Јованов изјавио је да Србија није прихватила француско-немачки споразум, јер је за Србију неприхватљиво да Косово са звездицом или лажна држава Косово постане чланица Уједињених нација, нити било чега што припада Уједињеним нацијама.

„Па смо се борили да не уђе UNESCO, па смо се изборили да не уђе UNESCO и то све радимо ми који смо издали. Па Интерпол, па се борили и изборили да не уђу у Интерпол“, поручио је Јованов.

Он је поручио опозицији да је лако са Врачара бранити КиМ, али да Срби треба да живе тамо сваки дан.

„Треба живети у енклавама, треба живети на северу Косова и Метохије, да вам сваки дан загорчавају живот. Лако је мени да србујем одавде. Моја деца сама оду у школу и сама се из школе врате. А ову децу неко мора да прати у школу и да их врати, зато што могу да буду нападнути“, истакао је Јованов.

Он је рекао да верује да су Срби, према ономе што види на међународној политичкој сцени, требало да доживе судбину Јермена у Нагорно Карабаху или Палестинаца у Појасу Газе.

Јованов је нагласио да ми треба да урадимо све што можемо да из свега изађемо нетакнути.

Посланица Јединствене Србије Марија Јевђић рекла је да ће та странка подржати избор Ане Брнабић за председницу парламента.

„Мислимо да је она добар избор и да ће у овај сазив унети праве промене. То можемо виђети и у њеној поруци да, без обзира на све увреде и тешке речи које су дошле са друге стране, она жели да успостави диалог и договор с опозицијом, јер једино кроз диалог, управо у овом високом дому, можемо говорити о променама“, рекла је Јевђић.

Додала је да верује да ће Брнабић имати потпуно разумевање за конструктивен рад Скрупштине Србије и да треба да очувамо јединство Србије коју би, како је рекла, многи желели да наруше.

Посланица Еколошког устанка Милица Марушић Јаблановић изјавила је да половина људи у Србији прима зараду испод 65.000 динара, а једна четвртина људи, како је рекла, 45.000 динара или мање.

Питала је и због чега је 30.000 људи након увођења социјалне карте остало без мининалне социјалне помоћи.

Муамер Бачевац из Социјалдемократске партије Србије рекао је да је руковођење Скупштином Србије велики фактор за враћање и успостављање великог интегритета и снаге парламента.

„Ја мислим да управо то госпођу Брнабић делегира да буде добар кандидат, јер је кроз досадашњи рад то доказала. У односу на људских права, права које конзумирају мањине, с обзиром да сам био председник одбора за људска и мањинска права, могу да потврдим да смо имали добру сарадњу и да је изузетно сензитивна за посебности мањинских група, мањинских народа и да смо ту учинили много тога“, рекао је Бачевац.

Посланик Ми глас из народа Бранко Павловић неће подржати избор Ане Брнабић због тога што је, како је рекао, актуелна власт прихватила француско-немачки споразум, који је, како је рекао, изузетно опасан документ.

„Формиран је на основу споразума из седамдесетих између две Немачке и послужио је за признања те две земље без самог узајамног признања две државе међусобно. То је подметнуто као замка за Србију“, рекао је Павловић.

Он је затражио да продубимо дефиницију наших црвених линија, да се јасно затражи које ће бити њене надлежности на КиМ и да Србија направи оквир за преговоре са Приштином.

Павловић је рекао да је актуелна власт урадила сјајну ствар тиме што су многе земље отпризнале тзв. Косово.

Расправа о избору председника Скупштине Србије почела је у понедељак, 18. марта, а уколико данас заврше расправу о тој тачки дневног реда, посланици ће гласати о кандидату за председника парламента.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

 

Фото: Танјуг, Рае Прелић

Related posts

У Новом Саду почиње Пољопривредни сајам, очекује се 1.100 излагача

Новосадска ТВ

Божићна честитка градоначелника Новог Сада

Новосадска ТВ

Састанак министара одбране Србије и Турске

Новосадска ТВ