Спорт

Јуниорке Србије постале екипне првакиње Европе у стрељаштву

Јуниорке Србије постале су данас екипне првакиње Европе у стрељаштву у дисциплини гађање из ваздушне пушке.

Србија је тако златном медаљом отворила учешће на Првенству Европе ваздушним оружјем у Ђеру.

Најбољи појединац тима била је Александра Хавран, која је била на корак и од појединачне медаље, али је на крају заузела четврто место.

Српске јуниорке нису сјајно стартовале у квалификацијама, на основу којих се одређује екипни пласман, али су на време ушле у добар ритам и у борбу за медаље.

За екипно такмичење биле су пријављене Хавран, Емилија Поњавић и Љиљана Цветковић, које су скупиле 1.876,0 кругова, исто колико и другопласирана Норвешка, али је наш тим стигао до злата због боље последње серије.

Тријумфу је највише допринела Хавран, која је са 631,4 круга била убедљиво најпрецизнија у квалификацијама. Близу финала била је и Ива Ракоњац, која није била члан екипе. Дебитанткиња је освојила 11. место са 0,3 слабијим остварењем од оног које је водило међу осам најбољих. Поњавић је заузела 29, Цветковић 36, а наша пета представница Ања Кнежевић 49. место.

„Освајањем злата, ова генерација наших јуниорки пушком је комплетирала ризницу и после сребра, бронзе стигла до јединог европског одличја које није имала. Све девојке су одлично изнеле терет квалификација. Биле су фавориткиње, сви су то знали. Било је мањих падова, али нико није подбацио и изборили се са бременом конкуренткиња за медаљу. Хавран је одлична била и у квалификацијама и у финалу, а у борби за медаље јој је недостајала само срећа“, казао је селектор за пушку Драган Доневић, а преноси сајт Стрељачког савеза Србије.

У такмичењу мушкараца пушком Алекса Ракоњац је остао пред вратима финала. Са 625,4 круга заузео је девето место. Петар Ердеи је заузео 29, а Урош Алексић 47. место. Екипно је Србија завршила на десетом месту.

„Велика је штета што Ракоњац није стигао до завршнице, али показао је да има квалитет да се бори за финале. Екипа Србије је прошле године у овој дисциплини била трећа у сличном саставу. Медаљу су освојили Ракоњац и Ердеи, заједно са Марком Ивановићем, који је прерастао јуниорски узраст. Очекивали смо више ове године. Међутим, чини ми се да сада, за разлику од јуниорки, нису успели да се изборе са бременом фаворита, јер сада су били кандидати за медаљу, чега су и они били свесни“, додао је Доневић.

У такмичењу микс парова пиштољем, тим Србија 1 (Елеонора Радуловић/Урош Гајић) се пласирао на 16, а други тим наше земље (Нађа Мартиновић/Марко Нинковић) на 20. место од укупно 36 екипа.

„Задовољна сам приказаним, скоро сви наши јуниорски стрелци пиштољем ове године дебитују на великој сцени. Данашњи наступ им је био драгоцено искуство и проба пред сутрашња појединачна надметања. И током, а и у разговорима после напуштања ватрене линије, сам видела да нису подлегли притиску великог такмичења, што ме охрабрује да ће наставити да напредују“, рекла је Јасна Шекарић, селектор за пиштољ.

 

Фото:

Извор: Стрељачки савез Србије