ВојводинаЗдравље

Шкодрић: КЦ Војводине добија још једну магнетну резонанцу у току ове године

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић најавила је данас приликом обиласка Клиничко болничког центара Војводине, да ће та здравствена институција добити још једну магнетну резонанцу.

„Анализирали смо листе чекања које не постоје за мамограф и скенер, али постоје за магнет и те листе чекања су до годину дана у зависности од регије која се снима. Разговарали смо како да решимо те листе чекања и један од начина је то што ћете добити нови магнет током 2024. године“, казала је Радојевић Шкодрић приликом обиласка и додала да КЦ Војводине сада поседује најсавременији мамограф и две магнетне резонанце.

Она је нагласила да су листе чекања за ортопедију и ендопротезу тренутно до две године када су у питању кукови и две и по када су у питању колена, и најавила да ће у наредне две године те листе бити стабилизоване на чекање на три до шест месеци.

Радојевић Шкодрић је приликом обиласка КЦ Војводина разговарала са руководством те здравствене институције о могућностима за унапређење квалитета здравствених услуга и другим актуелним темама и истакла да ће ове године фокус бити на дијагностици, како је раније најавио и председник Србије Александар Вучић.

Према њеним речима, све иновативне терапије које се примењују у Клиничком центру биће децентрализоване.

„Клинички центар Војводине има довољно капацитета, савремене опреме, сала и кадра да може да крене као пилот пројекат допунског рада. Пацијенти који одлазе код приватника моћи ће да овде долазе и да се овде прегледају о свом трошку. Тај модел је већ применио ВМА“, рекла је Радојевић Шкодрић.

Директорка РФЗО је пре радиолошког центра и лабораторије обишла је Клинику за гинекологију и акушерство, на којој је у овој години већ рођено 918 беба.

„У породилишту су савремени кревети за порођаје, а оно што је јако важно јесте да постоје одвојени боксеви у смислу да свака породиља може да има и свог пратиоца. Таквих захтева нема, али их ово породилиште чека“, казала је Радојевић Шкодрић.