Култура

Велики успех премијера опере „Риналдо“ у Новом Саду и Београду

Премијере опере „Риналдо“ Георга Фридриха Хендла у Београду и у Новом Саду 30. и 31. јануара, које су изведене пред пуним салама Јеврејског културног центра у Београду и Новосадске синагоге, демонстрирале су не само беспрекоран квалитет извођења већ и несмањен интерес публике за барокну оперу, саопштила је Нова београдска опера.

Премијере су изведене у оквиру 22. Београдске Барокне Академије, а у коорганизацији Студија за рану музику, Нове Београдске Опере и Роши феста, који је управо завршен.

Редитељ ове опере је Сретен Манојловић, оркестром на историјским инструментима је дириговао чембалиста Предраг Госта, а соло певаче припремао је, поред Госте, и британски контратенор Николас Клептон.

Концертмајстор оркестра и ментор за гудаче био је Британски барокни виолиниста Ејдријан Батерфилд.

Алекса Јевтић, млади српски баритон који тренутно студира и живи у Аустрији, је у улози Аргантеа, како у Београду тако и у Новом Саду, показао не само вокалне способности у арији „Sibilar gli angui d’Aletto“, већ и глумачку супериорност, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је интерпретација арије „Cara sposa“ Софије Романове из Русије била продорна и емотивна, док је „Or la tromba“ изведена са изузетном страшћу и техничком прецизношћу.

Силвија Рађен Кумар (Хрватска), тумачећи улогу Алмирене у Београду, пружила је незаборавну интерпретацију арије „Lascia ch’io pianga“, док се Италијан Лео Цапители у улози Гофреда у Новом Саду истакао изузетним и снажним контратенорским гласом.

Концертмајстор Ејдријан Батерфилд, непогрешиво је водио оркестар кроз ову комплексну партитуру, наведено је у саопштењу.

Београдска Барокна Академија, која је одржана по 22. пут, представља јединствену платформу за едукацију младих певача и инструменталиста у интерпретацији музике XVII и XVIII века.

Основана 2013. године, Академија је кроз 22 мајсторске радионице угостила многе признате стране и домаће стручњаке, дајући значајан допринос не само едукацији младих уметника, већ и промоцији барокне музике у Србији, додаје се у саопштењу.

 

Фото: Нова Београдска опера