Друштво

Вучевић: Покушај укидања динара на КиМ атак на економску безбедност Срба

Милош Вучевић изјавио је данас да је покушај укидања динара на Косову и Метохији (КИМ) атак на економску безбедност и на могуц́ност да Срби преживе, односно да живе на КиМ и да примају своје плате и пензије. „Ово је све једна серија,или једна политика,или иста агенда коју Куртијева администрација увек спроводи, са јасном поруком да Срби немају шта да траже на КиМ“, рекао је он за РТС. На питање каква ће бити реакција Београда, Вучевић је казао да су дипломатске акције Београда почеле од тренутка када је саопштена намера о укидању динара, а неколико дана касније уследио је и састанак председника Републике са амбасадорима, представницима Квинте и телефонски разговори, а ти разговори се настављају. „Не преостаје нам ништа друго него да се политички и дипломатски боримо за опстанак Срба на КиМ, за очување нашег народа, уз одржавање мира и стабилности у држави и у региону“, поручио је Вучевић. Он је нагласио да је неопходно показати мудрост и напоменуо да Албанци праве историјску грешку са иживљавањем над српским народом.

„Њихов циљ је да нема Срба или да буду минорна група да морате да узмете лупу да их нађете. Сада нема амбуланте јер сад је та амбуланта ваљда терористичка ћелија, или је динар највећи проблем, као да не постоје други проблеми“, рекао је Вучевић. Министар одбране рекао је и да враћање војног рока није у вези са дешавањима на КиМ и да то није знак да се Србија спрема за рат. „Србија се развија у миру и у миру јача своје безбедносне и одбрамбене снаге, чувајући све оно што треба да чува од своје државности и да разуме које су околности данас, али и да добро разуме које ће околности бити сутра односно у наредном периоду“, рекао је Вучевић. Он је нагласио да се у Србији догађа ерозија одбрамбеног система и да наша земља годишње изгуби 60.000 оних који излазе због година живота и старости из резервног састава војске, а да добије само 1.500 нових припадника. „Питање је која држава то може да издржи,ко то може да опстане, да очува или како да се очува тај систем одбране“, нагласио је он и подсетио да војска прискаче и када се дешавају неке природне елементарне непогоде.

Вучевић је нагласио да ми сви треба да будемо поносни на Војску Србије и на државу, за све што је урадила претходних 10 до12 година на пољу јачања одбрамбених снага. „То више није иста војска каква је била пре десет година. Снажнија је далеко опремљенија, веће плате, бољи стандарди, а запоц̌ет је процес после дуго година и решавања стамбених питања, односно стамбене проблематике за припаднике Војске Србије“, рекао је он. Он је казао и да се још није разговарало о персоналним решењима за нову Владу Србије и да треба сачекати избор руководства Скупштине Србије. „Када то будемо конституисали, онда ћемо моћи да уђемо у разговоре и дијалог, односно политичке разговоре око конституисања, односно избора нове Владе Србије. То није питање пет, 10 или 15 дана, горе, доле, зато што та влада треба да, заједно с председником, одговара грађанима Србије за наредне четири године“, нагласио је председник СНС-а.  Одговарајући на питање које странке би могле бити заступљене у новој влади Вучевић је додао да да ће се прво разговарати са Савезом војвођанских Мађара, затим представницима бошњачких странака и старим партнером Социјалистичком партијом Србије (СПС) и њеном коалицијом партија. „Не искључујем да неће бити разговора са неким другим листама, али за ово могу да тврдим“, рекао је он.

Related posts

Верници данас славе Светог пророка Јеремију, заштитника од змија

Новосадска ТВ

Сећање на српске и грчке војнике погинуле у Првом светском рату

Новосадска ТВ

Вучић: Због геополитичке ситуације плаћамо високу цену, велики притисак на Србију

Новосадска ТВ