Војводина

Јубиларна кобасицијада предстојећег викенда у Белом Блату

Првог викенда фебруара, гастро манифестација “Белоблатска кобасица” одржаће се по 10. јубиларни пут у селу крај Зрењанина.

Првог дана фестивала у Белом Блату, у СУБОТУ 3. фебруара, биће уприличено такмичење у свињокољу како се то некада радило у сеоским домаћинствима. Села која се такмиче у свињокољу су:

Бело Блато

Перлез

Ечка

Мужља

Мартинис (Румунија)

Такмичарске екипе имаће задатак да за одређено време обаве свињокољ на традиционалан начин почев од прљења свиње сламом до завршне обраде меса и припреме свињокољских специјалитета. Домаћини ће том приликом посетиоцим понудити свеже печене кобасице, чварке, џигерицу у марамици, традиционални белоблатски свињски паприкаш, шварглу и крвавицу, а све то уз кисели купус, ракију, вино и домаће колаче. Судијски жири ће наградити најбоље екипе а оцењиваће се квалитет обраде меса, припремљених свињокољских специјалитета и визуелни изглед екипа које учествују у такмичењу.

Другог фестивалског дана “Белоблатске кобасице”, у НЕДЕЉУ 4. фебруара, централни повод за окупљање је екипно такмичење у прављењу свежих домаћих кобасица. Пријаве су приведене крају, а тимови које стручни жири прогласи најбољим, освојиће вредне награде:

1. Електрична машина за месо (МК32 1500W 300кг/х) | спонзор М ТРАДЕ, Зрењанин

2. Професионални месарски сто | спонзор ДОО ХАЊИК, Бело Блато

3. Ротирајућа даска за послужење и сервирање | спонзор ИНТЕРWООД, Јагодина

Организатор обезбеђује:

– 5кг свежег свињског меса

– 10м црева

– поклон пакет

– уређено такмичарско место

Обавеза такмичарских екипа:

– ручна машину за млевење меса

– пунилица за кобасице

– зачине и прибор за припрему печених кобасица

 

Поред свега набројаног, у Белом Блату ће бити организоване и продајне изложбе сухомеснатих производа, алата и прибора за свињокоље, као и ракије, вина, сирева, слаткиша, меда, старих заната… Програм манифестације као и до сада подељен је на 2 дана како би се избегле гужве и колапс у саобраћају на прилазним путевима ка Белом Блату.

Информације и пријаве за продајне изложбе можете добити путем броја 069 199 48 16, МЗ Бело Блато.

Оба дана стартују у 8 часова отварањем продајних изложби, а програм манифестације се одвија до 20 часова.

Комплетан програм са сатницом “Белоблатске кобасице” 2024.

Покровитељ и овај јубиларни 10. пут је град Зрењанин, а у организацији учествују МЗ Бело Блато и Туристичка организација града Зрењанина.