Политика

Дачић: Наводи опозиције о изборној превари алиби за њихов лош изборни резултат

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да су наводи неких опозиционих странака о изборној превари „излазна стратегија и алиби“ за њихов лош изборни резултат.
„Опозиција се прерачунала, тражили су одржавање избора, чему сам се ја чудио тада јер сам знао резултате истраживања јавног мњења. Знао сам да су им шансе минималне да уопште дође до неког позитивног резултата“, навео је Дачић за тв Пинк.
Он је оценио да опозиција наставља са политиком која је резултирала њиховим дебаклом на изборима и која се заснива на мржњи.
„Њихова политика се базира на разним опструкцијама, на разним потезима које су иритирали грађане, на разним претњама које се лоше одражавају на имиџ Србије. Неће сада неко направити политичку штету Вучићу или Дачићу када прави демонстрације по Србији или када долази до неких насилних упада у институције“, указао је Дачић.
Према речима Дачића, опозиија није представила никакве циљеве и програм будућег деловања.
„Шта је њихов политички програм, ви нисте могли да чујете ништа што се односи на нека питања. Сада је Вучић у шест тачака представио план за 2027. годину, шта је њихов одговор и програм на то“, нагласио је Дачић.
Дачић је навео да се са разних међународних адреса упућују критике на рачун политике Србије.
„Један дан је то зашто нисмо увели санкције Русији, други дан је зашто ми развијамо односе са Кином, трећи дан је зашто се не придружимо нападима на Иран и тако даље“, рекао је Дачић.
Говорећи о самиту Несврстаних у Уганди, Дачић је указао да се Бриселу не свиђа присуство Србије на њему.
„ЕУ мисли да ми не треба да се бавимо са тим земљама, јер ако хоћете да будете члан Европске уније, ви не можете да будете члан покрета Несврстаних, али ми више нисмо чланови покрета Несврстаних. Иако смо га основали, иако су више од сто чланица Уједињених нација чланице покрета Несврстаних, ми само помажемо покрету“, навео је Дачић.
Дачић је додао да је Србија донирала око 3.000 застава земаља које су учествовале на самиту покрета Несврстаних у Уганди и додао да је тај покрет на страни Србије по питању њеног територијалног интегритета и суверенитета.
„Велики број земаља из покрета Несврстаних није признао Косово и ми морамо активно да учествујемо у свему томе. То је место и прилика да разговарате са различитим земљама. Они нас мало боље разумеју него ови са запада зато што су они имали сличне проблеме. Они су морали да се борити за своју слободу, за своју независност, против колонијализма, а ми смо им ту давали велику и огромну подршку“, указао је Дачић.

 

Фото: Танјуг видео