ВојводинаДруштво

Накнаде за објекте на мелиорационом подручју биће умањене за 50 одсто

Накнаде за коришћење јавних добара за 2023. годину биће умањене за 50 одсто физичким лицима и предузетницима који су власници, односно корисници земљишта и објеката на мелиорационом подручју, одређеном у складу са законом којим се уређују воде, објавило су данас Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“.
Изменама и допунама закона о поменутим накнадама обухваћени су земљишта и објекти уписани у централни регистар у складу са законом којим се уређује безбедност хране, као ветеринарство, ако су истовремено уписани и у регистар пољопривредних газдинстава.

ЈВП „Воде Војводине“ наводи да је почетком 2023. године, пре ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о накнадама за коришћење јавних добара издало око 240.000 решења за физичка лица, којима се утврђује накнада за 2023. годину за обвезнике ако су у том моменту били регистровани на порталу е-управе.
Ово предузеће истиче да од марта 2023. године није издавало решења којима се утврђује накнада за одводњавање за физичка лица, а укупан број таквих обвезника је око 685.000.
Напомиње се да лица, пријављена на е-управу, имају могућност увида у своје финансијско стање путем тог портала.

Након прикупљених података од е-аграра и катастра, у наредном периоду ЈВП „Воде Војводине“ у складу са Законом издаће решења свим обвезницима за 2023. и 2024. годину.
Предузеће додаје да ће решења за 2023. годину свим обвезницима, који су Законом о наканадама за коришћење јавних добара изузети од плаћања накнаде за одводњавање, бити умањена за два квартала, као и обрачуната каматом за тај период.
Решењима за 2024. годину биће утврђено да су у целости ослобођени од плаћања сви обвезници који спадају у категорије предвиђене чланом 85. Закона о накнадама за коришћење јавних добара.
Ово предузеће указало је и на неке потешкоће за утврђивање накнада, наводећи да је потребно укрстити податке о парцелама и објектима из е-аграра, катастра, централног регистра објекта и централног регистра становништва.

ЈВП „Воде Војводине“ истиче да се промене у е-аграру ажурирају на дневном нивоу, што може довести до тога да се претходно преузети подаци разликују од реалних података на дан када обвезници буду примали решења.
Предузеће додаје се да се у е-аграру налазе и пасивна газдинства, као и да нема могућности да самостално провери њихов тренутни статус.
Поред тога, може се догодити да је газдинство у тренутку издавања решења у пасивном статусу, а да у току године пређе у активан статус или обрнуто.
Напомиње се да је у складу са усменим споразумом са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, са циљем превазилажења проблема у примени закона, договорено је да у конкурсима за 2024. годину неће бити тражено уверење о измиреним обавезама по основу накнаде за одводњавање што може да доведе до умањења наплате.