Здравље

Реализован пројекат “Превенција сексуалног партнерског насиља међу младима 2023.”

Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство, прошле године реализовао је пројекат “Превенција сексуалног партнерског насиља међу младима 2023”. Статистике говоре да је две трећине младих у везама изложено  неком облику насиља, а често су насилна оба партнера у вези. У случају када је само један од партнера насилан, девојке у већем броју случајева чине психолошко насиље типа контроле, забрана, приговарања. С друге стране, младићи су склонији сексуалном насиљу.

Девалвиран систем моралних вредности, насиље као општеприхваћен модел понашања , кич и шунд као друштвени стандард препознати су као ударни проблеми наше свакодневице, нарочито међу младима. Овим се темама, од оснивања, бави Саветовалиште за младе Дома здравља “Нови Сад”, а посебна је пажња,током протекле године, посвећена је превенцији сексуланог насиља у партнерским односима.

Светска здравствена организација сексуално насиље дефинише као било који сексуални чин, покушај остваривања сексуалног чина, нежељени сексуални коментар или предлог који је усмерен против особе и њене сексуалности, а који може починити друга особа без обзира на однос са жртвом или ситуацију у којој се налазе. Карактерише га употреба силе, претње или уцене за угрожавање добробити и/или живота саме жртве или њој блиских особа.

Од здравствених последица сексуалног насиља, осим по физичко и психичко здравље, значајно место заузимају и последице по репродуктивно здравље жртве насиља. (сексуално преносиве инфекције, нежељене трудноће, побачаји, запаљенски процеси у малој карлици, повреде)

итд. Последице нарушеног репродуктивног здравља у адолесцентном периоду имају далекосежне последице и у адултном узрасту, а једна од најчешћих је секундарни стерилит. Једнако су тешке и последице по ментално здравље, оне утичу на целокупни психосоцијални развој младе особе, која развија свој идентитет и слику о себи, а најчешће је манифестују: недостатак самопоуздања, потешкоће у доношењу одлука, школски неуспех, поремећаји исхране, потешкоће са концентрацијом, потешкоће спавања, психосоматске болести, злоупотреба алкохола и дрога, депресивност, осећај кривице, потешкоће у успостављању зреле, квалитетне емоционалне везе, социјална изолација, повлачење у себе и процене да имају слабију социјалну подршку, суицидалне мисли и намере.

Према подацима Светске здравствене организације, 35% жена током живота доживи сексуално насиље од стране партнера или неке друге особе, док је према подацима истраживања спроведеног у нашој земљи међу женама старости 15-49 година,око 23% жена које су икада имале партнера искусило физичко насиље, а 6% је доживело сексуално насиље. Повезујући вишегодишње искуство рада с пацијентима, а вођени мисијом и визијом Дома здравља, да је превенција основа здравог друштва,

У пројекту је учествовало 300 ученика из четири средње школе на теритпорији Града Новог Сада. Гимназија “Лаза Костић”, Саобраћајна школа “Пинки”,Медицинска школа “Доситеј Обрадовић” и Школа за дизајн “Богдан Шупут”.

Сексуално насиље у адолесцентним везама у значајној мери утиче на физичко, ментално и емоционално здравље и благостање особа које су доживеле насиље. Последице насиља су бројне, а особе које су доживеле насиље у адолесцентној вези чешће доживљавају насиље и у одраслом добу.