ДруштвоНови Сад

Нови Сад постаје ЕПИЦЕНТАР ПРИВРЕДНОГ ПРЕПОРОДА

Ин­ве­сти­цио­ни бум:

Мно­ге све­т­ске ко­м­па­ни­је у про­те­клих де­се­так го­ди­на одлу­чи­ле да сво­је по­сло­ва­ње про­ши­ре и у Во­ј­во­ди­ни, ко­ја пос­та­је сте­ци­ште гло­бал­них инвестиција.

Нови Сад је након избора 2012. године започео процес привредног препорода и напретка. Остварени су ванредни успеси на стабилизацији градских финансија и свестраном развијању економског живота, што се манифестовало дуплирањем износа градског буџета из реалних прихода, каже за Курир Петар Ђурђев, директор Историјског архива у Новом Саду.

 

– Период који се везује за мандат градоначелника Милоша Вучевића остаће упамћен по покретању и завршетку низа значајних капиталних пројеката за град Нови Сад: изградња пруге Нови Сад – Београд, изградња ковид болнице, завршетак изградње Жежељевог моста, почетак изградње моста између Сремске Каменице и Новог Сада, као и Петроварадина, почетак изградње пешачког моста на бедемима старог железничког, изградња станова за припаднике снага безбедности и избегла лица, изградња објекта Биосенс истраживачког развојног института, затим изградња и обнова бројних вртића, основних и средњих школа, обнова путне инфраструктуре, изградња и обнова бројних објеката културе – каже Ђурђев.

Нова улагања

Наш саговорник наводи да је Нови Сад постао место где сви желе да инвестирају и улажу.

– Долазак великих светских компанија довео је до технолошког напретка, појачаног привредног обрта и повећања броја запослених. Деценије пропуштене у економском хаосу, окарактерисане губитком производних технологија, тржишта за пласирање робе и сиромашењем друштва надомештене су великим улагањем и инвестицијама. Инвестициона улагања ових компанија до новембра 2022. године износила су 162.220.598 евра, с бројем запослених од 7.564 радника. Такође, планирани су и нова улагања у износу од 307.900.000 евра и отварање нових 1.654 радних места – наводи Ђурђев.

 

Велике инвестиције

 

Он је подсетио да је „у току 2023. године немачка компанија ‘Континентал аутомотив Србија’ у Новом Саду отворила своју највећу фабрику у Европи“.

– Вредност инвестиције је 140 милиона евра. Према пуној имплементацији пројекта, након две године, план је да извоз из ове фабрике буде већи од милијарду евра, док се најављује да ће након три године бити и више од 1,5 милијарди. Такође у 2023. години, јапанска компанија „Нидек“ је у Новом Саду отворила фабрику погонских електромотора за возила, а вредност инвестиције износи око 250 милиона евра. У првој фази у фабрици је запослено 250 радника, а касније се очекује запослење више од 1.000 радника. Након реализације ове инвестиције, у радној зони Север 4, поред компаније „Нидек“ послују, „Лир“, БМТС и „Континентал“ – истакао је Ђурђев.

Текст је објављен у склопу Пројекта који се суфинансира средствима из буџета Градске управе за културу Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Привредни биланс једне деценије : Чак 14 гиганата дошло у Нови Сад

У периоду од 2012. године, 14 страних компанија започело је своје пословање на територији града Новог Сада: јапански „Нидек“, аустријски БМТС, немачки континентал Аутомотив, амерички Лир, енглески Аптив, словеначки Колектор АТС, швајцарски Бери Калебо, холандски ЦТП, српско-немачки „Еуро хербс“, амерички „Алтех СРБ“, италијанско-португалски 3LATOX INT, немачки „Месер техногас“, италијански „International plast“.