Политика

Откривено ко финансира Проглас и ко је пројектован за вођу новог Отпора

Проглас чине појединци који су одавно познати по свом аутошовинизму и антисрпским ставовима

 

збори у Србији су све ближе, а како је све изгледније да НАТО опозиција неће добити подршку народа, њихови господари и налогодавци постају све нервознији, па својим пуленима покушавају да помогну на сваки могући начин.

Та помоћ се одавно не огледа само у вербалној подршци коју опозиционари добијају приликом посета западним амбасадама, него се мешање у изборни процес преселило на обавештајни план

Најбољи пример за то је иницијатива „Проглас“ коју чини неколико познатих личности које током ове кампање индиректно подржавају Ђиласову НАТО опозицију. Проглас чине појединци који су одавно познати по свом аутошовинизму и антисрпским ставовима попут Драгана Бјелогрлића, Миодрага Мајића, Владимира Костића, Владице Цветковића и других.

На први поглед, ова иницијатива није ништа друго до група аутошовиниста који покушавају да заведу што већи број грађана Србије да гласају за НАТО опозицију која се отворено залаже за признавање независности тзв. државе Косово, увођење санкција Русији и улазак Србије у НАТО пакт.

Иза Прогласа се крије кровна прозападна невладина организација

Међутим, иза свега се крије нешто много озбиљније. Наиме, како је 24седам већ писао, западњачке обавештајне службе увелико раде на обарању легитимно изабране власти у Србији и довођењу својих пиона у фотеље, а Проглас је само један од пројеката који је створен зарад остварења тог циља.

Према писању РТ, домен проглас.цо.рс на коме се потписује подршка Прогласу регистровала 7. новембра невладина организација „Грађанске иницијативе“.

– Да су у питању баш Грађанске иницијативе које су јавности познате као једна од прозападних невладиних организација, сведочи и адреса регистранта домена – Кнеза Милоша 4, што је Кућа људских права и демократије, односно зграда у којој је смештена мрежа НВО – Грађанских иницијатива, Београдског центра за људска права, Комитета правника за људска права (Јуком), Хелсиншког одбора за људска права и Центра за практичну политику – наводи РТ.

„Грађанске иницијативе“ представљају једну од кровних прозападних невладиних организација у Србији која је обилно финансирана из западних земаља. Званична листа донатора је дуга а неки од њих су: Амбасада Сједињених Америчких Држава, Амбасада Велике Британије, Европска комисија, Фондација Института за отворено друштво, Сорошева Фондација за отворено друштво, Фреедом Хоусе, Фриедрицх Еберт Схифтунг, Косовска фондација за отворено друштво из Приштине, Национални фонд за демократију (НЕД), Савет Европе, Светска банка, Уједињени методистички комитет за помоћ, УСАИД…

НВО Грађанске иницијативе добиле готово 216 милиона динара донација из иностранства

Према подацима које су јавно изнели НВО „Грађанске иницијативе“ су од 2014. до 2020. године добиле чак 215.841.999,00 динара у виду донација!

Према финансијским извештајима које је ова НВО поднела само за 2014, 2016, 2017. и 2020. годину, приходи остварени на тржишту износе тек 5.999.000,00 динара док су донације, које су готово искључиво долазиле од страних влада, фондација и удружења износили готово 216 милиона динара!

Многи од ових донатора својевремено су финансијски и логистички подржавали опозицију у Србији деведесетих година, организовали обојену петооктобарску револуцију и довели на власт пионе који су распродали државну имовину, уништили српску војску, а од наше земље направили колонију Запада. После Србије многе од организација су исто урадиле и у још неколико држава, попут Украјине, Грузије…

Паралелно са промоцијом Прогласа, западне службе активно раде на организовању других организација које ће бити активиране у обојеној револуцији. На сајту НВО Грађанске иницијативе постоји чак и „водич за протесте“ у којем је детаљно објашњено како њихови истомишљеници треба да се понашају уколико буду приведени на демонстрацијама. Занимљиво, тај део сајта је украшен добро препознатљивим симболом песнице који је био лого некадашњег „Отпора“, али и Прогласа…

Саво Манојловић вођа новог „Отпора“

Као и Петог октобра, план је да ударну песницу обојене револуције представља заведена омладина. За њиховог предводника пројектован је вођа НВО „Крени-промени“, Саво Манојловић, који је такође и члан НВО „Грађанске иницијативе“. Он већ увелико широм Србије организује ћелије своје НВО, које би под маском борбе за животну средину, требало да изазивају хаос када за то добију наређење.

 

Према сазнањима 24седам, НАТО опозиција је већ оформила и тим адвоката који ће заступати све који буду приведени приликом напада на полицију, упада у државне институције и друга кривична дела.

Подсетимо, Манојловић је постао познат широј јавности после протеста и блокада путева 2021. године. Опозиција и тајкунски медији су га тада представили као “младог и политички неукаљаног активисту”, али чињенице говоре да ништа од тога није тачно.

Наиме, Манојловић није баш тако млад, како прозападни медији покушавају да га представе (дубоко је у четвртој деценији), а није ни нов у политици, с обзиром на то да су сада већ познате његове везе с бившим режимом на челу са Демократском странком.

Ипак, вођа организације “Крени-промени” јавно покушава да се дистанцира од свог некадашњег страначког ангажмана, јер му се активизам у невладином сектору итекако исплати. Наиме, већ је одавно познато да је “Крени-промени” на платном списку Рокфелеровог фонда, о чему сведочи и донација од масних 60.000 долара што је објављено на званичном сајту фондације Браће Рокфелер.