Политика

Шолакови медији опседнути Вучићем: Новој С и Н1 председник у свакој причи главна звезда, али у негативном смислу

Да је представљање Вучића и СНС у негативном светлу ових дана главни задатак уређивачке политике медија Јунајтед групе може се закључити и из позиције обичног гледаоца.

Медији у власништву Драгана Шолака, пре свих Н1 и Нова С, ванредно су се потрудили да у предизборној кампањи испродукују што више садржаја који ће оцрнити председника Србије Александра Вучића и власт Српске напредне странке.

Да је представљање Вучића и СНС у негативном светлу ових дана главни задатак уређивачке политике медија Јунајтед групе може се закључити и из позиције обичног гледаоца. Међутим, постоје и егзактни подаци агенција које се баве мониторингом. Једна таква агенција анализирала је извештавања медија у предизборној кампањи и на основу тога се види намера Драгана Шолака да утиче на јавно мњење против Александра Вучића, користећи своје медије као платформу за најгоре увреде. Очигледно је да резултате Александра Вучића није могуће оспорити, па се прибегава неким нечасним радњама, које су далеко од професионалног, непристрасног и објективног извештавања. Најефикасније средство против истине је у овом случају лаж, а најефикаснија је она лаж која се много пута понавља. Томе прибегава уредништво и Н1 и Нове С. Сате и сате програма су уложиле управо у то, и све своје капацитете упрегле су ка том циљу, газећи све новинарске, етичке и моралне стандарде.

Према подацима мониторинга, у периоду од 1. новембра до 25. новембра, телевизија Н1 је у свом изборном програму, који је трајао нешто више од 92 сата, чак 69.95 одсто времена (64 сата, 54 минута и 12 секунди) посветила садржају који је Александра Вучића приказивао негативно. Остатак изборног програма, који је трајао око 27 сати, био је посвећен другим темама.

Сличан тренд забележен је и на телевизији Нова С у периоду од 1. до 24. новембра. Од укупно 88 сати и 53 минута изборног програма, 61.21 одсто времена (54 сата, 23 минута и 39 секунди) искоришћено је за садржај који председника Вучића ставља у негативан контекст. Остатак времена, односно 34 сата, 29 минута и 54 секунди, другим темама из кампање.

Анализа изборног програма телевизија Н1 и Нова С открива очигледан и систематски приступ у представљању Вучића искључиво у негативном светлу. То свакако превазилази критику, која је у сваком демократском друштву увек добродошла за корекцију. Ови подаци не само да потврђују пристрасност ових медија, већ и указују на стратегију која прелази границе обичне политичке критике, трансформишући се у непрекидну кампању усмерену против једног човека и листе коју предводи.

Мора се признати да извештавање на овај начин доводи у питање етичке стандарде новинарства, али и указује на потенцијалну опасност која произлази из медијске манипулације и једностраног приказивања политичке стварности. Да читава ситуација буде још бизарнија, Шолакове телевизије су пре месец дана објавиле да неће емитовати политички маркетинг, а оно што грађани својим очима могу да виде и својим ушима чују је нешто потпуно супротно. Мада, они су можда и у праву, јер се гајење мржње и блаћење Александра Вучића из дана у дан не може назвати политичким маркетингом, већ јефтином пропагандом која има за циљ увећање финансијског капитала власника ове две телевизије.

Извир:24седам/Фото:24седам