Друштво

Вучић: Уверен сам да ћемо додатно оснажити пријатељство између Србије и Кипра

Председник Србије Александар Вучић свечано је данас дочекао председника Кипра Никоса Христодулидиса испред Палате Србија. Гост са Кипра је дочекан уз највише државне почасти, уз гарду Војске Србије и црвени тепих, а у делегацији Србије која је дочекала Христодулидиса су министри одбране и спољних послова Милош Вучевић и Ивица Дачић. Након тога следе састанак Вучића и Христодулидиса, а после ће бити и изјаве за медије двојице председника. У оквиру посете планиран је пленарни састанак чланова делегација Србије и Републике Кипар. Председник Кипра боравиће у дводневној посети Србији, а њега је на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао министар спољних послова Ивица Дачић. Другог дана посете биће одржан Савет за сарадњу Републике Србије и Републике Кипар, а затим ће бити и церемонија потписивања низа меморандума о разумевању у присуству Вучића и Христодулидиса. Србија и Кипар имају традиционално пријатељске односе, засноване на међусобној подршци у очувању територијалног интегритета. Кипар је гласао против пријема Косова у Унеско 2015.године. Кипар је једна од пет земаља чланица ЕУ које не признају независност Косова.

Вучић: Уверен сам да ћемо додатно оснажити пријатељство између Србије и Кипра

Председник Србије Александар Вучић пожелео је добродошлицу председнику Кипра Никосу Христодулидису и истакао своју увереност у оснаживање сарадње и пријатељства између два народа. „Добро нам дошли, драги пријатељу. Радујем се Вашој посети, уверен да ћемо заједничким радом оснажити сарадњу и пријатељство између наших држава и народа“, написао је Вучић на свом Инстаграм налогу „будуцностсрбијеав“. Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је председника Републике Кипар Никоса Христодулидиса, који борави у званичној посети Републици Србији.

Вучић:Србија и Кипар унапредиће сарадњу,хвала на подршци територијалном интегритету

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанка са председником Кипра Никосом Христодулидисом, да су данас недвосмислено потврдили жељу да се додатно унапреде билатерални односи и сарадња две земље, и захвалио Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

„Изразио сам захвалност Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и поштовању међународног јавног права и повеље УН и Резолуције СБ УН 1244“, рекао је Вучић у обраћању медијима.

Нагласио је да Србија у потпуности подржава норме међународног јавног права, Повељу УН, територијални интегритет и суверенитет Кипра, на земљи и на мору и даодао да је политка Србије је непромењива.

„Лично сам имао прилику да у детаље упознам председника Христодулидиса о ситуацији на Косову и Метохији, о току дијалога, о жељи Србије да компромисима и кроз дијалог решава проблеме по том веома тешком питању“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је кипарског колегу упознао и са тешким положајем српског народа на КиМ, али и са тешком позицијом Србије.

„Указао сам и на тешкоће и тежину позиције српског народа на КиМ и тешку позицију Србије која данас испашта ни крива ни дужна само зато што поштује норме међународног јавног права и повељу УН, због политике силе и политике рушења међународног права од оних који су знатно јачи од ње“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је Кипар истински пријатељ наше земље, као и да смо ми истински пријатељи и народу и држави Кипар.

„Христодулидис је велики пријатељ Србије, ми смо поносни, срећни и захвални што је он гост наше земље. Желим вама и вашој делегацији да се у Србији осећате као код своје куће, као што се и ми осећамо у Никозији“, рекао је Вучић.

Председник Србије је пренео да су данас прво имали разговоре у четири ока, па затим и две делегације, као и да ће вечерас бити приређена у част госта из Кипра свечана вечера.

„Сутра имамо наставак разговора, такозвани трећи самит две владе или трећи савет о сарадњи“, рекао је Вучић и додао да су претходно одржани 2013. и 2018. године.

Вучић је додао да такве самите Кипар одржава само још са Египтом и Грчком, што показује колико је важан однос наш према Кипру и њихов према нама.

 

 

Related posts

Пожар у Кинеском тржном центру на Новом Београду

Новосадска ТВ

ПИК: Излазност у Војводини до 10 сати 11,61 одсто бирача

Новосадска ТВ

Вучић наставио консултације о саставу нове владе разговорима са СВМ

Новосадска ТВ