Друштво

Панаотовић: Ако се попис поново одложи значи да га неће ни бити

„Сваки грађанин коме је демократија на срцу обрадован је чињеницом да је дошло до усаглашавања ставова између премијера Милојка Спајића и дела опозиционих странака.

Свако ко је поштен и здравог разума сагласиће се са контролом, провером података, софтвером који омогућава сваком појединцу да провери да ли су његови подаци адекватно унети… Уосталом, каква вајда од лажних података? Искривљена стварност која не кореспондира са фактима пукла би брзих дана као мехур од сапунице.

На пример, да ли је ДПС-у помогао социјални инжењеринг који је спровођен у последњих десетак година њихове владавине, преламање мозга разним Машанима, обесхрабривање Срба да се изјашњавају слободно, покушај гушења СПЦ итд? Ништа није помогло! Напротив, сви продепеесовски аналитичари хорски месец дана уназад понављају да је у Црној Гори четништво владајућа идеологија.

Ако је то тачно, њихови концепти, идеологије и инжињеринзи доживели су потпуни фијаско. Дакле, све осим ваљаних података опсена је, а онај ко би кривотворене податке кројио према својој мери чинио би себи и свом народу медвеђу услугу. Дакле, контрола и адекватан пописни процес апсолутно су пожељни.

Такође, конзензус власти и опозиције благотворан је за демократију и учиниће да сви актери прихвате резултате пописа. Ипак, ваља нагласити да све речено може бити само трик и фарса, уколико се иза спектакуларног споразума о попису суштински крије још једно његово одлагање које је заправо куповина времена до коначног избацивања питања о националности, језику и вероисповести. Ако су та питања непотребна, неевропска и подижу тензије, зашто их ДПС није избацио на попису 2011. године?!

Дакле, премијера Спајића треба држати за реч – сви захтеви опозиције су прихватљиви осим одлагања пописа који је иначе одложен већ небројено пута. Нема рационалног политичког, друштвеног и економског резона да се попис поново одлаже тим пре што су сви захтеви дела опозиције прихваћени.“

 

ПИШЕ БОЈАН ПАНАОТОВИЋ, СОЦИОЛОГ