Друштво

Јовановић: Усвојени закони револуционарни и усклађени са европским законодавстом

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је да су усвојени Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима револуционарни, добри за медијску сцену у Србију и да су усклађени са европским законодавством, а да се у тој оцени слажу и Европска комисија и делегација мисије ОЕБС.
„У изради ових закона заједно са нама учествовали су и међународни партнери, као и представници Амбасаде Краљевине Норвешке и фондације Конрад Аденауер, а најбитније је да су од првог дана у радним групама учествовала новинарска и медијска удружења, и да смо заједно са њима брусили сваки члан и сваки став ова два закона“, казао је министар за Ало.

Јовановић је навео да се финална верзија ових закона нашла пред Владом Србије тек након договора са новинарским и медијским удружењима, а претходио јој је и инклузивни процес јавне расправе и више округлих столова.

Према његовим речима, Закон о електронским медијима у потпуности редефинише РЕМ као регулаторно тело за електронске медије, а битна ствар је и то што се први пут, законодавна власт, скупштински одбори, како републички тако и покрајински, повлаче из предлагања чланова Савета РЕМ.

Како је подсетио, од девет чланова, досад су три предлагала Скупштина Србије и Скупштина Војводине.

„По новом закону, то се више неће дешавати па ће осам од девет чланова предлагати различита удружења грађана, акредитовани универзитети, цркве и верске заједнице. Једног члана заједнички ће предлагати независни органи: заштитник грађана, повереник за равноправност и повереник за заштиту података о личности“, објаснио је министар.

Закон о јавном информисању и медијима, како је нагласио Јовановић, донео је много битних ствари када је у питању пројектно суфинансирање и начин на који се средства из буџета Србије, без обзира да ли су из републичког, покрајинског или из локаних самоуправа, додељују новинарским и медијским удружењима у процесу пројектног суфинансирања.

„Један од чланова тог закона каже да су они који расписују конкурсе у обавези да у доношењу одлука прибаве мишљење Савета за штампу. Тако да је Савет први пут препознат у нашем законодавству и то је новост“, казао је Јовановић.

Нагласио је да је само пет земаља у Европи препознало савет за штампу као само регулаторно тело у својим законима, а ми смо шеста земља у Европи.

Како је навео министар, Савет за штампу даваће своје оцене о кршењима кодекса новинара, а они који буду оцењивали пројекте на конкурсима узимаће у обзир мишљења Савета за штампу.

Када је реч о новинарима, Јовановић наглашава да су овим законом и права новинара значајно побољшана, посебно када је у питању рад новинара који су много више заштићени и код послодавца.

„Један од актера у изради самог закона био је Савез синдиката новинара, који је дао значајан допринос у изради овог закона“, казао је Јовановић.

Он је навео и да су у Закону и додатне мере када је у питању медијски плурализам, објаснивши да је сада обавеза да се приликом промене власништва у електронским медијима прибави писано мишљење РЕМ.