Друштво

Ванредна инспекцијска контрола меда у Србији

Министарство пољопривреде саопштило је данас да је Ветеринарска инспекција наложила ванредну контролу производње и промета меда након објаве у медијима да су од 25 анализираних узорака меда, чак 22 фалсификата.

Како се наводи, лабораторија која је радила поменуте анализе меда није овлашћена да врши службене контроле, па ове резултате треба узети са резервом, а након добијених резултата ванредних контрола министарство ће објавити налазе.

„У редовним контролама, које ветеринарска инспекција свакодневно спроводи, није до сада било резултата који би потврдили поменуте наводе у медијима“, истиче се у саопштењу.

Министарство пољопривреде додаје да је истина да је у прошлости било проблема због појаве фалсификата на тржишту меда у Србији, али да је захваљујући појачаним контролама ветеринарске инспекције у производњи и промету меда, то смањено на најмању могућу меру.

„Циљ нам је да потрошачима обезбедимо безбедне и квалитетне производе који испуњавају све прописане услове, као и да се у њиховим декларацијама налазе тачне информације о саставу и пореклу“, наводи се.