Србија

Председнику Вучићу у Суботици уручена повеља почасног грађанина

Председник Александар Вучићу, коме је данас у Суботици поводом Дана града уручена повеља почасног грађанина, поручио је да су промене започете пре 10 година сада део будућности и Суботице и целе Србије, коју више нико не може да окрене ка лошем смеру.

„Имали смо храбрости да пре 10 година кренемо у процес који се никоме није посебно допадао, али који је данас део наше историје и будућности коју више нико не може да окрене у лошијем смеру“, рекао је Вучић на свечаној седници Скупштине града.

Вучић је рекао да је ту награду требало да добије и Иштван Пастор, који из здравствених разлога не присуствује свечаности.

„Знао сам шта је то што морамо да учинимо да задобијемо поверење наших суграђана Мађара, а и они су знали шта је потребно да учине да би се развило поверење и пријатељство. Данас смо већ дошли до тога да свим срцем навијамо једни на друге у спорту, свим срцем и без задњих намера. То је била основа на основу чега смо могли све да подижемо“, рекао је Вучић.

Председник је навео да му ни мало не смета ни то што је на улазу у Суботицу име града исписано и на мађарском језику (Сзабадка) у бојама мађарске заставе поред оног исписаног на српском у боји српске заставе, као и да је то била његова идеја.

Истакао је да је велика разноврсност Суботице наше благо, а не проблем, као и да је 18 или 19 пута био у том граду, колико ниједан председник државе или владе није било.

Довели смо фабрике у Суботицу и обезбедили велике субвенције, нагласио је Вучић и истакао да то Суботици сада нико не може да одузме.

Рекао је да је Суботица наша веза са средњом Европом и да мора најбоље да буде повезана и има развијену инфраструктуру.

Вучић је истакао да ћемо за мање од годину и четири месеца завршити брзу пругу од Новог Сада до Суботице.

Тада ће Нови Сад бити од Суботице свега 40 минута путовања, а центар Београда на сат и 10 минута, док ће се од Београда до Будимпеште, када Мађари заврше свој део, путовати два сата и 40 минута.

„Направићемо на Хоргошу нешто потпуно ново и невиђено у Европи, веће од свега што смо до сада проширивали и замолићемо Еворпу да помогне финансијски“, рекао је Вучић.

Казао је да ће се бити изграђена и пруга од Суботице до Сегедина и Баје, што су све пројекти договарани са премијером Мађарске Виктора Орбана.

Додао је да је Суботица претекла Лесковац по величини и да је сада пети највећи град у Србији.

Суботица ће бити све богатије место и наставићемо улагања, поручио је Вучић.

Додао је да треба више да покушамо да ценимо дела.

„А када изгубите власт, а доћи ће и то време, али не скоро како неки мисле, и тада шта год говорили, нико неће моћи да вам одузме дела, све што сте урадили“, истакао је Вучић.

Казао је да ће позориште у Суботици бити завршено у најкраћем року, као и да ће се градити и велики фудбалски стадион, који ће бити много модернији од садашњег у том граду.

„Древна мађарска мудрост каже – љубав је као клица принча, ако пресађујеш боље успева. Све добре људе повезује танана нит звана љубав“, закључио је Вучић и пожелео Суботици још бржи напредак.

Скупштина града Суботице на 37. седници одржаној 6. јула, донела је одлуку о додели признања почасни грађанин председнику Србије Александру Вучићу.

Ово признање се додељује Вучићу за истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизању угледа Суботице у земљи и иностранству.

На предлог градоначелника Суботице Стевана Бакића, ово се признање додељује Вучићу за истакнуто и трајно животно дело и чињење којим је допринео подизању угледа града у земљи и иностранству

Како је речено на свечаности, од 2014. од доласка Вучића на чело Владе Србије мења се и правац развоја града Суботице у свим сегментима.

Суботица више није центар пропалих предузећа него постаје центар на мапи за инвестиције. Суботицку привреду оживеле су светске компаније, а привредна зона постала је генератор развоја.

Готово да не постоји компанија нити већа инвестиција, а да је Вучић није посетио, претходно створивши предуслове за њихову реализацију.

Захваљујући политици па и личном ангажовању Вучића, Суботица од 2014. бележи долазак реномираних компанија, чиме су отворена радна места за десетина хиљада грађана.

Вучић је лично присуствовао отварању њихових погона у Суботици и те како помогао развоју Суботице и Севернобачког региона.

Бакић: Вучићу признање почасног грађанина Суботице због доприноса развоју града

Градоначелник Суботице Стеван Бакић изјавио је данас да је тај град доделио највеће признање, повељу почасног грађанина Суботице, председнику Србије Александру Вучићу због истакнутих доприноса на развоју просперитета и боље будућности града.

Бакић је, на свечаној седници Скупштине града, којој присуствјује и Вучић, рекао да осећа посебан понос јер је део тима на чијем се челу се налази председник Србије који, како је истакао, диже Србију и који јој је вратио достојанство, национални понос и углед у свету.

„Данас највеће признање града Суботице, звање почасног грађанина, додељујемо једном председнику Србије, и то каквом. По мом личном уверењу које деле већина у Србији једном од најбољих и најмудријих које је имала Србија у својој историји. И хвала драгом Богу, а надам се, имаће га још дуго“, рекао је Бакић.

Додао је да одлука већине у Скупштини града Суботице, да се признање додели Александру Вучићу поклапа се и са већином грађана Суботице.

„То је знак поштовања пажње и захвалности за велики труд и допринос у развоју просперитету и бољој будућности Суботице и нас којих живимо у њему“, навео је Бакић.

Бакић је истакао да је у претходном периоду урађено много и да је у Суботицу инвестирано више него икада у историји, пре свега захвајујући политици коју води председник Вучић, али и Влади.

„Поштовани председниче наше вољене Србије, честитам од срца на добијеном највећем признању Града Суботице – звањем почасног грађанина Суботице“, истакао је Бакић и пожелео Вучићу добро здравље како би Србију наставио да води путем стабилности, мира и економског напретка.

Председник Скупштине Града Суботице Балинта Пастор је истакао да је септембар важан месец у историји града, а да се овог 1. септембра прославља 240 године откако је Суботица добила статус слободног града.

Истакао је да су септембарским савезничким бомбардовањем уништени објекти у Суботици, али да је највећи губитак била смрт стотина грађана Суботице.

„Цену победе нове идеологије платили су грађани хрватске, српске, мађарске и буњевачке, немачке и јеврејске националности који су стрељани 1944-45. без суђења. Први председник Владе Србије који је донео цвет на парцелу 44 код споменика „Птица сломљених крила“, и имао храбрости да ода пошту страдалима, а чије име стоји на решењу које је Влада донела на предлог СВМ-а,о окидању одлуке из 1945. којим су Мађари по принципу колективне одговорности били проглашени ратним злочинцима, био је председник тадашње Владе Александар Вучић“, навео је Пастор.

Додао је да је тај чин био један од првих корака у изградњи српско-мађарског поверења и пријатељства.

Вучић: Туристички подижемо Палић, добија један од најмодернијих аква паркова

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Палић добија један од најмодернијих аква паркова и оценио да ће та инвестиција вредна 15 милиона евра подићи туристички потенцијал не само Палића већ и целе Србије.

Аква парк на Палићу биће за децу из целе Србије „рај на земљи“ и све их позивам да дођу, поручио је Вучић током обиласка завршних радове на изградњи аква парка „Палић“, за који је планирано да ради током целе године, а унутар кога ће постојати спа, велнес центар, као и затворени базени.

„Ово је наша идеја била одавно. На овај начин се подиже туристичка понуда Палића, који је прелеп. Овде имате, лепе винарије, салаше, зоо-врт. Можда нам само фали мало хотела“, навео је Вучић.

Нагласио је да је добро то што ће парк бити предат приватној компанији на управљање, јер како је истакао они на бољи начин управљају таквим објектима, али је нагласио да ће аква парк остати у власништву града.

Председник Србије је истакао и да ће аква парк сасвим сигурно привући посетиоце из свих делова Србије, али да ће такође бити интересантан и гостима из Мађарске.

Нагласио је да је то један од најмодернијих аква паркова у Србији.

Директорка парка „Палић“ Валерија Денч је председника Србије упознала са свим активностима у којима посетиоци могу да уживају – руском сауном, сланом собом, собама за масажу, као и тобогане и базене на отвореном и другим садржајима.

У оквиру аква-парка биће пет отворених и исто толико затворених базена (комбинација термо-минералне и обичне хладне воде).

Дечји базен биће површине од више од 700 квадрата, а базени са комплексима тобогана површине од око 160 квадрата.

Затворени део велнес и спа центра ће заузимати површину од више од 3.000 квадратних метара, где ће поред базена бити пратећи садржај у виду сауна, тапидаријума, модерних салона за улепшавање, негу и уживање, ресторана са кафе баром, инфо пултом и свим другим пратећим елементима који чине објекат ове намене.

Радови на изградњи аква парка започети су 2018. године и до сада је више пута био најављен рок за завршетак радова, али је померан.

На Палићу се ради и водоторањ, али и поплочавање стазе поред језера, као и уклањање нелегалних објеката.

Према најавама радови на водоторњу биће завршени до краја године.

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић

 

Related posts

Далекосежне последице за Србе на Косову и Метохији због укидања динара

Новосадска ТВ

Повећање броја страних туриста

Новосадска ТВ

Градоначелник обишао радове на изградњи канализационе и водоводне мреже у Ветернику

Новосадска ТВ