Хроника

МУП Републике Србије учествовало у међународној акцији разбијања криминалне организације

Министарство унутрашњих послова Републике Србије учествовало је у међународној акцији разбијања криминалне организације која је преко Канарских острва кријумчарила велике количине кокаина из Јужне Америке у Европску унију.

Ова акција, у којој су поред Србије, учествовале и полиције Хрватске и Италије, у сарадњи са Европолом, резултирала је координираним успехом у коме је шпанска полиција запленила 750 килограма кокаина и ухапсила хрватског и држављанина Србије осумњичене за координацију операција кријумчарења дроге са копна.

Истрага је покренута у марту 2022. године због сумње да је брод који је пловио под пољском заставом, са успостављеном привременом базом на Канарским острвима, коришћен за транспорт кокаина, као и да су међу члановима посаде биле особе повезане са криминалним групама Ндрангета у Италији и такозваним балканским картелом.

Почетком августа ове године на том броду је шпанска полиција запленила 750 килограма кокаина и ухапсила два члана ове криминалне групе. Приликом хапшења су код осумњичених пронађени телефони са којих су координирали криминалну радњу.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије је у овој акцији још једном показало да је поуздан партнер у сузбијању међународне трговине наркотицима и у борби против организованог криминала.