Политика

Министар Вучевић: Велики притисци на Вучића!

Министар одбране Милош Вучевић гостовао је у емисији „Ново викенд јутро“, на телевизији Пинк, где је говорио о путовању председника у Будимпешту и важним сусретима који га тамо чекају, ситуацији у јужној српској покрајини, скоку Војске Србије на светској ранг листи, али и о убиству у Градачцу.

Цела Србија се саосећа са болом и трагедијом у БиХ

На питање водитељке чија би кривица у Србији била да се десио пропуст који се догодио у Градачцу, након што је убијено више људи, министар Вучевић одговара

– Било би да је Александар Вучић крив за то. Држава не ваља, систем не ваља. Зла власт је то дозволила. Имате посла с манијаком и убицом, али код нас у Србији кад падне киша крива је власт, деси се трагедија као у мају, опет је држава крива. Само код нас постоји та матрица. Као да имају уређај шта год да се деси, они убаце то у уређај који вас води ка кривцу. А ко је кривац? Александар Вучић. Правимо стадионе, ауто-путеве, крив је Александар Вучић. Они и даље верују да он мора бити мета напада, јер тиме показују шта мисле о њему, Ово је велика трагедија која се десила у БиХ, мислим да се цела Србија саосећа са трагедијом и болом, пре свега те проодице, али и свих грађана. На њима је да утврде ако је било пропуста. Нажалост, постоје лоши људи, нису сви добри. То је велика битка да их препознате. Оно што ме ужасава јесте да се то преноси и објављује и да увек има нека група људи која то подржава. То је у равни самог злочина. То ме забрињава као човека, не као политичара. То није само појава овде, то је универзално.

Председник треба да издржи притиске

Председник Србије се састаје са турским председником Ердоганом и премијером у Орбаном у низу састанака у Мађарској, а Вучевић истиче да су оба сусрета веома важна за нашу земљу.

– Председник иде у Пешту, биће гост премијера Орбана и председнице Новак на обележавању њиховог националног дана. Будимпешта је и домаћин Светског првенства у атлетици. Договорен је састанак и са Ердоганом. Оба сусрета су важна за нас. Мађарска је најбољи адвокат Србије, ако могу да кажем, у Европској унији. Однос са Турском је за нас осетљив и веома битан. Они су велесила, која добија обрисе ширих географских димензија. Турска има највећи број војника у оквиру КФОР. Оно што је за нас проблем је наоружавање тзв. Косовских снага безбедности. Ми морамо да покажемо ставове, шта је позиција Србије, које су то црвене линије. После тога председник иде у другу државу, на тежи састанак, недалеко од нас. Цео формат неће бити лак за Александра Вучића. Мислим да је то 22. августа. Позвана је бивша Југославија, укључујући Косово, мислим да долази Румунија и Бугарска, као и Украјина. Биће тешко, јер ће Србија бити опет приказана као не знам шта. Видим да то није лака тема за нас, треба и председник да издржи- рекао је министар и додао:

Македонија и Црна Гора су се огрешиле по питању КиМ

– Они желе Велику Албанију, само је питање ко себе види као лидера, ујединитеља. Готово им се све дозвољава, имају велику подршку. Видели сте какав је пријем имао Курти у Тетову. Ово није питање за нас питање, већ за њих. Не желимо да водимо њихову политику. И Македонија и Црна Гора су се огрешиле по питању КиМ. То ће вам се обити о главу, отворили сте пандорину кутију. Мислим да постоји свеалбански консензус да они виде овај историјски моменат као шансу за уједињење. Наивни Срби мисле да се то неће договодити. Увек је важила мантра да се границе не мењају, али се мењају. Заборавили су да више Црногораца живи у Србији. Србија ће увек бити прва адреса за школовање и лечење. Аљбин Кутри је шовиниста, човек који живи за сан да направи Велику Албанију. Он није будала, он је спреман да уради све да оствари свој сан. Он за то живи. Да ли имате контакте са нарко дилерима, могуће да има. На Косову сви бројеви падају, уписан је најмањи број деце у школу од 1970-их година. Нема их више од милион и две стотине, све са Србима. Наших нема, јер их протерују.

Немојте нас терати да се опредељујемо, ми смо опредељени

Председник Вучић најавио је у обраћању јавности велике притиске који се очекују на јесен. Вучевић истиче да ће већи притисци кренути са најављеног скупа 22. августа.

– Притисци су константни, али оно што је рекао председник потпуна је подела у Србији на то где ми треба да будемо, само да нисмо на српској столици. Да бисмо били Срби морамо да будемо Американци или Руси. Мислим да можемо да будемо само Срби. Нећемо ничију заставу да качимо поред српске, само када нам долазе гости. Све заставе поштујемо, али нам не требају. То је политика размишљања својом главом, слободне државе, политика које наши грађани бирају. То није политика као у земљама у окружењу, да се амбасадори спрдају па им праве Владу, а намерно ставе други или трећи ешалон европских земаља ко може да им уђе у Владу. Докле год такву политику Александар Вучић води, имаће сву нашу подршку. Ми смо вратили то достојанство. Ми смо држава која доноси сопствене одлуке, која има своју Владу и председника, Министарство спољних послова. Немојте нас терати да се опредељујемо, ми смо опредељени.

Нико не да да се вади камен, а сви хоће нове путеве

Он је истакао и да је Србија пропустила неколико година да се даље развија користећи своја природна богатвства, попут литијума, чија су ископавања почела у Аустрији.

– Нико није заслепљен неким цифрама или парама и да не води рачуна о природи и о заштити исте и својих грађана. Мислим да то може врло добро да се уклопи, да развијате своју државу. Верујем да је требало да преговарамо с много других партнера, да се надовежу на причу око литијума, да добијемо нове инвестиције. У августу за 9 посто имамо више инвестиција него прошле године, у условима свеукупне светске кризе. Србија бележи раст директних страних инвестиција. Мислим да о свим нашим природним богатствима треба размишљати отоврено, а да морају да се примењују највиши стандарди у заштити животне средине. Ми нећемо да вадимо литијум, али хоћемо електична кола, аутобусе и чист ваздух. Најлакше је рећи да смо против свега. Нико не да да се вади камен, а сви хоће нове путеве.

Мислим да ћемо следеће године имати још већи скок Војске Србије на ранг листи

– Ми смо први у региону, имали смо нови скок. То су резултати десетогодишње политике улагања у војску. Честитам свим војницима, подофицирима, официрима, Генералштабу, председнику као врховном команданту, то је сада на понос свих грађана Србије. За нас је то изазов да наставимо у даље, како бисмо чували нашу војску, она је најбољи заштитник слободне и независне Србије. Да немамо ту војску, замислите шта би Курти радио. Улагање у војску је улагање у нашу будућност. А замислите да нам је стигло све из Руске федерације или Кине, што није стигло због геополитике, где бисмо били данас. Али полако, мислим да ћемо следеће године имати још већи скок. Мирно спавајте, војска вас чува. Војска Србије све више јача. Завршили смо пријем првих специјалаца. Конкурс је тренутно за 72. бригаду и Кобре. До 30. септембра је могу да се јаве момци и девојке, плате су оне које смо обећали. Сви ће да напредују, а пре свега ће Србија да јача.

 

Фото: Инстаграм milosvucevic