Војводина

Потписан протокол о сарадњи са Националном асоцијацијом туристичких водича Србије

У Покрајинској влади је данас потписан протокол о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Националнe асоцијацијe туристичких водича Србије, са циљем подизања свести о конгресном и конференцијском туризму кроз организацију Конвенције Светског удружења туристичких водича.

Протокол су потписали покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и председница Националне асоцијације туристичких водича Србије Ивана Ћурувија, који су се сложили да је Конвенција Светског удружења туристичких водича од стратешког значаја за дестинацијски и конференцијски туризам у Војводини, и да представља вид подстицаја за унапређење квалитета рада туристичких водича на територији АП Војводине са колегама из региона и света.

„Након корона вируса неопходно је да оживимо конгресни туризам као посебну грану туризма. У овом моменту манифестациони и конгресни туризам су нешто што се значајно развија, а у овој години ће у Војводини кроз манифестације боравити преко пола милиона људи“, изјавио је Иванишевић и нагласио да је циљ протокола управо подршка унапређењу туристичке понуде у Војводини, кроз едукацију и повезивање.

„Са Националном асоцијацијом туристичких водича ћемо формирати тим у који ће бити укључени факултети, доносиоци одлука и креатори политика у нашој земљи како би овај догађај био успешно одржан на територији АП Војводине, што би било значајно за промоцију свих туристичких потенцијала“, рекао је Иванишевић и истакао да би ова Конвенција била адекватан увод у предстојећи „Expo“ у Београду 2027. године.

„Жеља нам је да Нови Сад буде место дешавања Конвенције што би било значајно за промоцију туризма Војводине и Новог Сада у целом свету“, рекла је Ћурувија.

Одржавање Конвенције Светског удружења туристичких водича планирано је за фебруар 2026. године у организацији Националне асоцијације туристичких водича Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Светског удружења туристичких водича. Обухватаће промоцију и унапређење квалитета рада туристичких водича, усавршавање запослених у туристичкој индустрији на нивоу АП Војводине, али и Републике Србије.