Војводина

Весић у Бачкој Паланци: Приоритет је санација јавних објеката

Влада Србије ће помоћи Бачкој Паланци кроз текућу буџетску резерву како би пре свега могли да санирају штету на јавним установама, изјавио је данас министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, завршавајући посету тој општини.

Весић је истакао да се службеници општине Бачка Паланка налазе на терену и врше попис штете.

„Како би се штета надокнадила грађанима, неопходно је да општина изврши попис, а затим то да пошаље Влади. Ми смо у Влади формирали Штаб за ванредне ситуације на чијем челу је премијерка и управо ће тај штаб прихватати те пописе, како у овој, тако и у другим општинама где је било штете и од поплава и од других непогода. Тако ћемо решавати проблеме и онда ће општине добијати новац да трансферишу грађанима када је у питању помоћ људима који су имали штету на приватним кућама“, рекао је Весић.

Он је додао да се попис штете ради и када је реч о пољопривредним усевима, а да ће та врста надокнаде бити у надлежности Министарства пољопривреде.

„Моја молба и апел свим пољопривредницима је да осигуравају своју летину, односно своје пољопривредне плодове, зато што имају и субвенције Министарства пољопривреде које су и до 40 одсто, на тај начин заштите се пољопривредни усеви и уколико се деси нешто овакво, осигурања су та која плаћају штету“, истакао је Весић.

Министар Весић је посетио Бачку Паланку да би обишао локације погођене олујом.

Председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница навео је да је током олујног невремена оштећено близу 4.000 кућа.

„У Бачкој Паланци имамо људе који имају оштећење од 20 црепова, до људи којима је нестао цео кров. Добили смо ургентна средства од Покрајинске владе, а наш посао јесте да до краја дана завршимо са пописом и оно што смо изнели министру Весићу јесу подаци који се тичу Бачке Паланке. Имамо 70 објеката јавне намене који су оштећени и гледаћемо да санацијом кренемо одмах у понедељак или уторак са тим средствима које смо добили од Покрајинске владе, пре свега школских објеката, јер 1. септембар не смемо да дочекамо да наша деца немају учионицу односно кров над главом“, рекао је Шушница.

Покрајинска влада ће издвајањем финансијских средстава издвојити помоћ војвођанским општинама и градовима погођеним олујним невременом, а за обнову штете у општини Бачка Паланка опредељено је 100 милиона динара.

 

Фото Танјуг/ МГСИ Предраг Митић