Србија

До краја године готови радови на резервоарима за складиштење нафтних деривата

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је данас складиште нафтних деривата у Смедереву где су у току радови на изградњи нових резервоара у којима ће се чувати ови енергенти.

Ђедовић је рекла да се у Смедереву гради шест нових резервоара за складиштење нафтних деривата који ће моћи да складиште укупно близу 100.000 тона нафте и да све додатне количине нафте и нафтних деривата који могу да буду обезбеђени и ускладиштени у Србији као резерва, значе додатну енергетску сигурност за нашу привреду и грађане. Ова инвестиција износи око четири милијарде динара.

Министарка је после разговора са извођачима, изјавила да радови теку по плану и да су два резервоара готово у потпуности изграђена, а да ће грађевински радови на преосталих четири бити завршени до краја године.

Према њеним речима сада је фокус на пратећој инфраструктури, изградњи неопходних пумпних станица и резервоара за воду. „За то ћемо обезбедити додатна средства да бисмо што пре могли и те додатне инвестиције да завршимо како би нови резервоари што пре ушли у употребу и почело њихово запуњавање“, рекла је министарка и додала да се на тај начин подижу наше резерве нафтних деривата, пре свега обавезне, али и робне резерве.

Енергетска криза показала је колико је неопходно да будемо енергетски независни и да имамо што веће сопствене резерве енергената, навела је Ђедовић и подсетила да су обавезне резерве нафтних деривата повећане прошле године 54 одсто у односу на 2021. годину. Она је истакла да су додатне количине обезбеђене и ове године и да ће наставити на томе да раде. У овом моменту из различитих извора имамо залихе нафте и нафтних деривата за 91 дан просечне потрошње, прецизирала је Ђедовић и додала да и уколико се деси неки поремећај на светским тржиштима, имамо већу сигурност да те проблеме можемо да превазиђемо.

Она је изјавила да у приступним преговорима Србије са Европском унијом постоји обавеза повећања обавезних резерви нафте и нафтних деривата и да ће се наредних година радити на обезбеђивању додатних складишта, пре свега у власништву државе.

Током посете Смедереву Ђедовић се састала и са градоначелником Смедерева Јованом Бечом са којим је разговарала о спровођењу новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, за који су недавно потписани уговори са локалним самоуправама као и о могућностима за прелазак котларница у топланама са мазута на друге, чистије енергенте у оквиру програма које реализује Министарство.

 

Фото: Емилија Јовановић